informační centrum
Text dotazu
Dobrý den, hledám vysvětlení pojmu "informační centrum" , ale bohužel se mi nedaří najít přesný výklad tohoto pojmu a zdroje, kde se s ním setkat. Zkoušela jsem výkladový slovník cestovního ruchu, ale tento pojem jsem tam nenašla. Můžete mi prosím zaslat nějaký stručný souhrn zdrojů ze kterých čerpat? Předem Vám velice děkuji
Odpověď
Dobrý den, informační centrum lze chápat také jako informační středisko, s oběma pojmy se můžete v literatuře setkat.
Např. Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. Vyd. 1.. Praha :
Nakladatelský dům OP, 1996-. 4 sv. ISBN 80-85841-17-7 (soubor : váz.) uvádí u pojmu informační středisko následující výklad:
"Právně a oganizačně uspořádané pracoviště, jehož pracovníci pomocí informační techniky pracují s informacemi, popř. se zabývají jejich rozšiřováním." (díl g/l, str. 273).
Poměrně obsáhle se výkladu a typům informačních středisek věnuje publikace SYSEL, Jiří. Cestovní kancelář, cestovní agentura a informační středisko v cestovním ruchu. Vyd. 1.. Praha : Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2008. 40 s. ISBN 978-80-86578-75-0.
Informační středisko v systému cestovního ruchu definuje jako středisko plnící informační, osvětové a vzdělávací funkce a mající v tomto systému nezastupitelnou funkci. Poskytuje informace o aktivitách a službách cestovního ruchu a v místě působení dále často realizuje propagační a vzdělávací aktivity a průvodcovskou činnost.
Dále jsou zde popsána turistická informační centra, která jste měla nejspíš konkrétně na mysli Vy. To je účelové zařízení poskytující v oblasti svého působění  komplexní informace o všech službách související s cestovním ruchem. Hlavní činností TIC je bezplatné poskytování informací v souladu se zákonem 106/1999 Sb. o svobodém přístupu k informacím.
Podrobnější informace naleznete ve výše uvedené knize od autora Jiřího Sysla.
Záznam a informace o dostupnosti všech uvedený publikací naleznete v Souborném katalogu SKC na adrese  http://sigma.nkp.cz/F.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 13:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu