-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Potřebovala bych zjistit podrobnější informace o neštěstí, které se stalo 7. 11. 1945 v obci Dolní Vražné - Gross Petersdorf, při němž zahynuli 4 malí chlapci, když nalezli u tanku stojícího u požárního skladiště granát, který pak vybuchl a roztrhal je. Nejvíce by mi pomohly např. informace z dobových periodik, popř. foto, pohlednice...
Dobrý den,
prostřednictvím digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) jsme prohlédli Rudé právo a Svobodné noviny (pokračování Lidových novin, které ukončily vydávání v květnu 1945) vždy od 7.11. do 15.11.1945, ale o uvedené události se žádné z uvedených novin nezmiňují. Žádné výsledky jsme nezískali ani pomocí vyhledávání v digitální knihovně. Domníváme se, že nějaké zmínky byste mohla spíše nalézt v regionálních novinách, v tomto směru by Vám mohla pomoci Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, tato knihovna se také aktivně účastní služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/moravskoslezska-vedecka-knihovna-v-ostrave/novy-dotaz).
Pokoušeli jsme se hledat i v dalších zdrojích pro případ, že by se tomuto neštěstí věnoval někdo znovu v nedávné době, např. v regionálních bibliografických databázích MSVK v Ostravě (https://katalog.svkos.cz/F/?func=file&file_name=base-list) nebo Vědecké knihovny v Olomouci (aleph.vkol.cz/F/?func=find-b-0&local_base=svk01_clan), v našich vlastních katalozích i na volném internetu, ale bohužel bez úspěchu.
Možná by Vám mohl pomoci Historicko-vlastivědný spolek v Odrách, na jehož stránkách jsme našli zmínku o pomníku sv. Aloise věnovanému této tragické události (http://www.oderske-vrchy.cz/clanek/mesta-a-obce/vrazne/1/). Další možností by mohly být i archivní fondy, pomocí databáze Archivní fondy a sbírky v České republice (http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/Default.aspx) jsme získali informace o fondu Místního národního výboru Dolní Vražné, žádný jiný relevantní archivní fond nesahal až k roku 1945:
Název fondu (sbírky): Místní národní výbor Dolní Vražné Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Nový Jičín Místo vzniku fondu (sbírky): Dolní Vražné Časový rozsah: 1945-1953
Metráž: 0,48 bm zpracováno (z toho 0,48 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky): Místní národní výbor v Dolním Vražném od roku 1945-1953 (od roku 1953 Dolní a Horní Vražné spojeny v jednu obec pod názvem Vražné, od roku 1979 část Oder) Tematický popis: Písemnosti lze i přes značnou mezerovitost využít při zkoumání politických, hospodářských a sociálních poměrů v nově osídlené obci v poválečném období. Zajímavé jsou zápisy ze schůzí orgánů MNV, něco málo zápisů je z voleb v letech 1946 a 1947. Nejvíce je materiálu, ze kterého je možno zkoumat počátky zemědělství po konfiskaci majetku Němců, odsunutých v roce 1946 a přidělování půdy novým osídlencům. Doplňující archivní soubory tvoří MNV Vražné, MNV Horní Vražné a ONV Nový Jičín.
Archivní pomůcky: KUDĚLKOVÁ M.: MÍSTNÍ NÁRODNÍ VÝBOR DOLNÍ VRAŽNÉ, (1941) 1945 - 1953. Inventář, 2010, s. 0, ev.č. 1192.
V Národní knihovně máme z dobových periodik ještě k dispozici Mladou frontu a Lidovou demokracii, obě periodika dostupná pouze na mikrofilmu. Rozsáhlejší hledání či procházení dokumentů však již překračuje možnosti služby Ptejte se knihovny, běžně je poskytujeme jako placené služby (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik/cenik#14), případně si můžete periodika projít sama (Dostupnost v NK ČR: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000648334&local_base=NKC, http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000648343&local_base=NKC; dostupnost v jiných českých knihovnách: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003277963&local_base=SKC, http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000113650&local_base=SKC).
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
20.10.2015 08:35