Informace o sportovním redaktorovi Gustavu Vlkovi
Text dotazu
Dobrý den, sháním informace o Gustavu Vlkovi, sportovním (hlavně hokejovém) redaktorovi a komentátorovi. Jako zpravodaj několika deníků pracoval už od roku 1933, zúčastnil se několika mistrovství světa v hokeji i olympijských her. Potřebovala bych se o jeho práci ve sportu a obecně životě dozvědět více. Moc děkuju
Odpověď
Dobrý den,
„AUGUSTIN (GUSTAV) VLK je rodilý Žižkovák, a tím je dán i jeho vztah ke sportu. Pamětník (narozen 1910) nejen zašlé slávy staré „Viktorky“, Běchovic, žižkovských gymnastů a gymnastek, zápasníků a vzpěračů. S fotbalovým míčem začínal na Žižkově, brzy však sáhl po šišatém v SK Slavia Praha, kde hrál ragby dvacet let (do roku 1948). Červenobílí pětkrát získali titul mistrů republiky, v reprezentaci byl kapitán týmu a po skončení hráčské éry vedl jako trenér československé ragbisty v letech 1948 — 1951. Aktivně se však od mládí věnoval i dalším sportům a hrám (lyžování, kanoistice, veslování, táboření), takže na životní cíl — stát se sportovním novinářem — byl všestranně připraven. Od roku 1933 pracoval jako zpravodaj a potom jako novinář v řadě časopisů (Expres, Večer, Ozvěny, Svobodné Československo, Práce, Stadión, Květy, Československý sport) a zúčastnil se od roku 1933 do roku 1978 jako reportér 26 mistrovství světa v ledním hokeji a osmi zimních olympijských her (1936 — 1972). Je autor prvních instrukčních hokejových publikací Abeceda ledního hokeje a Hrajeme lední hokej, jakož i spoluautor Zlaté knihy hokeje.
Zdroj: GUT, Karel a VLK, Gustav. Světový hokej: kapitoly z historie. 1. vyd. Praha: Olympia, 1990. 590 s. Olymp. ISBN 80-7033-056-2. (obálka knihy)
Podrobnější životopis sportovce, sportovního redaktora a reportéra Gustava Vlka se nám bohužel nepodařilo v našich zdrojích nalézt. Ještě v roce 1992 je uveden jako spoluautor článku:
STRNIŠTĚ, Jindřich a MAŠEK, Otakar. Recept na devadesátku. Československý sport, 1992, 40(273). Volno [příloha], Č. 48 s. 5. ISSN 0323-1224. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000085968&local_base=ANL)
Gustav Vlk za svůj život napsal celou řadu článků. Citace některých z nich je možné dohledat v tištěných výběrových článkových bibliografiích:
Bibliografický katalog ČSR. Články v českých časopisech. Praha: Státní knihovna ČSR - Národní knihovna, 1955-1960. ISSN 1804-6789.
Bibliografický katalog ČSSR. Články v českých časopisech. Praha: Panorama, 1960-1989. ISSN 0006-1115.
(Dostupných například ve studovně Referenčního centra NK ČR )
Prostřednictvím digitálních knihoven Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz )a Kramerius 4 (http://kramerius4.nkp.cz)  je možné nalézt několik článků či dokumentů, které se o Gustavu Vlkovi zmiňují. Není jich ovšem tolik, kolik bychom předpokládali. Nepochybně je hlavním důvodem absence deníku Československý sport v těchto knihovnách.
Například v Naší pravdě (1971, č. 19 (9.3.), s. 3) je otištěn krátký rozhovor s Gustavem Vlkem o budoucnosti lyžařského sportu.( http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22785583)
Pokud se podíváme na jeho publikační knižní činnost, byl Gustav Vlk autorem či spoluautorem, popřípadě redaktorem následující publikací:
* Čáry na sněhu / [autoři:] Jaroslav Čtvrtečka, Miroslav Chlouba, Gustav Vlk ; [barev.] il. Karel Pekárek. -- 1. vyd.. -- Praha : Olympia, 1967. -- [176] s.
* Do toho! Do toho! : 25. mistrovství světa v ledním hokeji 1959 v Praze / Naps. Gustav Vlk, František Žemla a Jindřich Pejchar ; Fot. Otakara Hůrky a Vlastimila Kňávy ; Kresby Otakara Maška. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1959. -- 119, [1] s.
* Hrajeme lední hockey / zprac. Eduard Farda ... [et al.] ; red. Gustav Vlk ; obr. kr. Otakar Mašek. -- Praha : Sokolské nakladatelství, 1951. -- 62 s. : il. ; 22 cm
* Lední hockey : Celoroční práce oddílu / [Naps.] Vladimír Kostka, František Mach, Jaroslav Tintěra, Gustav Vlk ; Red. Gustav Vlk ; Obr. kr. Arthur Procházka. -- Praha : Sokolské nakl., 1952. -- 86, [2] s.
* Lední hokej v kapse : 1963-1964 : informační příručka pro příznivce ledního hokeje / Gustav Vlk. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1963. -- 79, [1] s.
* Lední hokej v kapse 1964-65 : Inf. příručka pro příznivce ledního hokeje / Sest. Gustav Vlk. -- [1. vyd.]. -- Praha : STN, 1964. -- 79, [1] s.
* Mistrovství světa v hokeji Vídeň '67 / Gustav Vlk ; K tisku připr. Jiří Doležal a Vladimír Dobrovolný ; Fot.: Karel Kučera a Josef Pilmann ; Kresby: Ota Mašek. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1967. -- 31, [1] s.
* Naše padesátka : Slavia Praha IPS [Inženýrské a prům. stavby] : Ragby : 1927-1977 / [Red.] Milan Bělohlávek, Gustav Vlk ; Fot.: [kol.]. -- Praha : [nákl. vl.], 1977. -- 64, [18] s.
* Poslední hora / [soubor] barev. fot. Viléma Heckela ; prův. slovo Gustav Vlk. -- Praha : Pressfoto, [1971]. -- [4] s. : 27 barev. obr. příl., [3] obr.
* Sportovní sláva : Světové a československé události ve sportu : Obrazová publikace. 3. [sv.]. 1956. Červenec-září / Texty naps. Gustav Vlk, Stanislav Sigmund ... [a j.] ; Fot.: Emil Fafek, Jaroslav Skála ... [a j.] ; Fot.: vybral a uspoř. Jaromír Velát. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1956. -- 156, [4] s.
* Sportovní sláva : Světové a československé události ve sportu : Obrazová publikace. 1. [sv.], Leden-březen 1956 / Texty: Gustav Vlk, Otakar Mašek ... [a j.] ; Kresby: Otakar Mašek ; Fot. Karel Novák, Jaroslav Skála ... [a j.] ; Vybral a uspoř. Jaromír Velát. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1956. -- 155, [5] s.
* Sportovní sláva : Světové a československé události ve sportu : Leden-březen 1954 : [Sborník] / Za hl. red. Karla Marka ... naps. Otakar Mašek ... Gustav Vlk ... [a j.] ; Red. obrazové publikace a výsledkové části:Velát ; Fot. vybral Bohumil Mašta ; Kresbami doplnil Otakar Mašek. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1954. -- 158, [2] s.
* Světový hokej : kapitoly z historie / Karel Gut, Gustav Vlk ; [fotografie Zdeněk Andršt ... et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Olympia, 1990. -- 590 s. : fotogr., tab. ; 29 cm
* Zlatá kniha hokeje : Z dějin čs. ledního hokeje / Autoři: Gustav Vlk, Karel Gut [a] spoluprac. ; [Předml.:] Zdeněk Andršt ; Fot.: [kol.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Olympia, 1978. -- 574, [2] s.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.04.2015 22:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu