Informace a fota k domu č.p.648 (Bieblova 1, Praha 5) Smíchov, postaven před r.1890
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o historické informace o našem domě č.p. 648 na Smíchově. Podařilo se mi zatím sehnat pouze výpis - certifikát a polohorys z pozemkové knihy (datovaný 7.2.1890). Pokud u Vás nemáte k tomuto domu nic k dispozici , byl bych Vám moc vděčný za sdělení, kde bych měl možnost něco ze žádaného získat, kam se obrátit, nebo i jen odkazy na Internet, kde bych měl šanci něco dohledat.
Dodávám, že v r.1891 byl název ulice Zahradní ( Garden Gasse) a v domě byla restaurace s názvem "U labutě".
Děkuji Vám upřímně již předem za pochopení a odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
informace byste mohl získat v Muzeu hl. m. Prahy https://www.muzeumprahy.cz/ nebo Archivu hl. m. Prahy http://www.ahmp.cz/, taky by mohly existovat na Úřadu městské části Praha 5 https://www.praha5.cz/ nějaké kroniky.
Nám se podařilo najít pouze, viz níže:
U Labutě.., hostinec (hostinský Václav Přibáň, zástupce Karel Červenka). Sm. Zahradní ul: 648;
Zdroj: Adressář královského hlavního města Prahy a sousedních obcí Bubenče, Holešovic-Buben, Karlína, Smíchova, Kr. Vinohradů a Žižkova. s. 367. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:01e27080-536c-11e7-a7b7-005056827e51
O hostinci U labutě zmínka v:
Už za První republiky...
V souvislosti s diskriminací Romů Mladá fronta Dnes informovala i o případech, kdy Romové mají omezený přístup do restauračního zařízení, či do, jak ukazuje ukázka článku níže, veřejného koupaliště.
Přičemž v obou případech autoři článků dokládají, že takovéto jednání majitelů zařízení je zcela protiprávní.
Romové do hostince U Labutě nesmějí
PRAHA (ina) „Potulným cikánům a žebrákům vstup zakázán“ stojí na ceduli z první republiky vyvěšené nad výčepem hostince v Bieblově ulici na Smíchově.
Romům zapověděli vstup do hospody u Labutě, které je v části Prahy obývané ze tří čtvrtin občany romského původu, její majitelé.
K zapovězení vstupu Romů nebyli majitelé hostince podle prokurátora Tomáše Bláhy z Městské prokuratury v Praze jednoznačné oprávnění.
„Pokud poskytují služby v tomto oboru, nemohou si určovat národnost hostů.“ řekl Tomáš Bláha...
Čerpáno z: TOMÁŠKOVÁ, Romana. Obraz romského etnika v tisku na příkladu Mladé fronty Dnes během let 1993 - 1995. Bakalářská diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav evropské etnologie. Brno, 2011.
https://is.muni.cz/th/ssevu/?kod=C8885
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu