Indiani
Text dotazu
Zajima me vse o historii indianu [kultura,zvyky,valky].Informace o knize Pohrbete me srdce u woudent knee [Kde ji koupit,pujcit nebo nejak precist]
Odpověď
Dobrý den,
téma historie Indiánů je tak široké, že Vám můžeme poskytnout pouze stručné základní informace s doporučením literatury, která se jím zabývá.
Indiáni (amerindové) - veškeré původní obyvatelstvo obou Amerik s výjimkou Eskymáků a Aleutů. Jsou asijského mongoloidního původu. Začali osidlovat Ameriku přibližně před 40-45 tis. lety přes Beringův průliv, Aljašku a Aleutské ostrovy, podél pacifického pobřeží Severní Ameriky se dostali až do nejjižnějších částí Jižní Ameriky. Název Indiáni, který chybně vznikl ze španělského slova Indios (=Ind, obyvatel Indie), rozšířili po objevení Ameriky Španělé, kteří se domnívali, že připluli do Indie. Jméno se natolik vžilo, že správné označení Amerindové se ještě neujalo ani ve vědecké literatuře. Do začátku evropské kolonizace Ameriky byli Indiáni na úrovni předtřídní rodové společnosti, s výjimkou Mayů, Aztéků a Inků, kteří doáhli vyššího stadia a vytvořili společnosti tzv. vysokých kultur ve Střední a Jižní Americe. Indiáni hovořili více než 2 tis. různých jazyků, které lze zařadit do více než 120 jazykových rodin. Většina indiánských společností v Severní Americe žila na úrovni lovců, sběračů a rybářů, pouze Pueblové a Irokézové se stali usedlými zemědělci a někteří prerijní Indiáni v průběhu 16. a 17. stol. přešli k chovu koní (Apačové, Komančové aj.). V Severní Americe byli v 19. a 20. století Indiáni přesídleni do přírodních rezervací, nebo se zcela asimilovali s bělošským a černošským obyvatelstvem USA a Kanady.
Zdroj: WOLF, Josef. Abeceda národů: výkladový slovník kmenů, národností a národů. Praha: Horizont, 1984.
Další litertura:
1) A history of the Indians of the United States / by Angie Debo. -- Norman : University of Oklahoma Press, c1970. -- 17, 386 s. : obr.příl. ; 24 cm
2) Indiáni : zasvěcený pohled na kmeny a tradice /Laura Bullerová ; konzultant Darren Ranco ; [z anglického originálu ... přeložila Lenka Svobodová]. -- Vyd. 1.. -- [Praha] : Slovart, 2003. -- 96 s. : il. (převážně barev.), mapy ; 21 cm
3) Indiáni Severní Ameriky : víra a rituály, duchové země a oblohy / Larry J. Zimmerman ; spoluautor Brian Leigh Molyneaux ; [z anglického originálu ...přeložil Dušan Zbavitel]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Knižní klub, 2003. -- 184 s. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 29 cm
4) Indiáni zlatého Slunce : život, zázraky a záhady říše Inků / Miloslav Stingl ; [ilustroval Josef Kremláček]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Knižní klub, 2003. -- 265 s., [7] l. obr. příl. : il. (některé barev.) ; 24 cm
5) Inkové : nejmocnější indiánský stát / Markéta Křížová. -- Vyd. 1.. -- Praha : Aleš Skřivan ml., 2006. -- 139 s. : il. ; 17 cm
6) Encyclopedia of American Indian wars, 1492-1890 / Jerry Keenan. -- Santa Barbara, Calif. : ABC-Clio, c1997. -- x, 278 s. : il. ; 26 cm
7) Indiáni na válečné stezce : 30 příběhů o nejslavnějších indiánských bojovnících a nejdůležitějších indiánských válkách /Miloslav Stingl. -- 1. vyd.. -- Praha : Naše vojsko, 1969. -- 163, [3] s. ; 8°
8) Severoameričtí Indiáni / napsal David Murdoch ; fotografie Lynton Gardiner. -- 2. vyd.. -- Praha : Fortuna Print, c2002. -- 62 s. : barev. il. ; 29 cm
9) Život Indiánů Severní Ameriky : rodina, lov, zábava a obřady / Colin F. Taylor ; [z angličtinypřeložil Stanislav Novotný]. -- Praha : Volvox Globator, 1997. -- 128 s. : il., portréty (část. barev.) ; 29 cm
10) server Indiáni.cz http://www.indiani.cz/
Tento přehled je pouze částí toho, co bylo o Indiánech, jejich kultuře, zvycích, historii atd. napsáno. Další tituly si můžete vyhledat v našem elektronickém katalogu NKC - http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc .
Co se týče knihy od Dee Browna Mé srdce pohřběte u Wounded Knee: dějiny severoamerických Indiánů, má ji naše knihovna ve fondu ve dvou vydáních z roku 1998 a 1976. Novější exemplář je možné si půjčit domů i do studovny, ten starší pouze k prezenčnímu studiu do studovny. Knihu mají ve fondu i další knihovny u nás, podívejte se do Souborného katalogu ČR
(http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=SKC) pro krajské, akademické a speciální knihovny, nebo Souborného katalogu SKAT
(http://www.skat.cz) pro městské knihovny.
Žádný větší internetový knihkupecký server tuto knihu ke koupi nenabízí.
Můžete si ho zkusit zakoupit v bazaru knih (http://www.jcsoft.cz/bazar/nabidka.asp?typ=jine&zac=800&sm=autor&jmeno=),
ovšem nevíme, nakolik je nabídka aktuální.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2007 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu