Imunita proti stresu
Text dotazu
Poslední dobou jsou občané vystavování čím dál
většímu stresu hlavně v ekonomické oblasti tím, že jsou médii masírováni
množstvím negativních zpráv, příčících se zdravému rozumu. Je možné získat
imunitu proti tomuto stresu i při sledování těchto negativních podnětů,
které jsou vkládány např. do TV zpravodajství mezi ostatní zprávy? Tedy
vidět a slyšet je, ale nepřipouštět si je k tělu? Lidově řečeno, jedním
uchem dovnitř a druhým ven. Něco jako uměle vyvolaná tupost. Na stres tohoto
typu nelze adekvátně reagovat a proto má negativní účinky na zdraví. Proti
tomuto stresu je člověk bezbranný. Typická zpráva vyvolávající stres-jezdec
na bicyklu po pádu je trestán za to, že si způsobil zranění. Poslanci nejsou
schopni tento nesmysl odstranit.
Odpověď
Dobrý den,
odbornou odpověď na Váš dotaz by Vám spíše mohl poskytnout psycholog. V literatuře zabývající se stresem, jeho příčinami a zvládáním bohužel není stres z negativních zpráv, které média přinášejí, zmiňován. Domníváme se, že pokud je člověk tomuto typu stresu vystavován, nedokáže ho podvědomě nevnímat. Účinnou ochranou pak může být pokus tohoto stresu se vyvarovat nebo ho překonat jiným způsobem. Pokusili jsme se alespoň stručně shrnout některé poznatky vztahující se ke stresu a jeho překonávání v obecné rovině.
V dnešní době jsme neustále konfrontováni s negativním stresem a ani při nejlepší vůli se mu nedokážeme zcela vyhnout. Je však možné naučit se se stresem zacházet, být na něj připravený a obrnit se proti němu. Některé stresory můžeme také ze svého života vyloučit nebo je alespoň omezit (např.
nesledovat televizní zpravodajství každý den). Večer je také doporučováno odpočívat raději s knihou než u televize.
Prof. Johannes Huber ve své knize "30 způsobů jak se zbavit stresu" uvádí pět základních zásad, které pomáhají stres a jeho účinky odbourávat: učení neboli psychické rozptýlení (duševní aktivita), fyzická aktivita (sport), smích a dobrá nálada, láska (náklonnost a bezpečí v rodině) a lecitin (látka tukové povahy, která působí proti stresu a jeho účinkům). Mezi další způsoby jak stresu odolávat patří také například vyvážená a pestrá strava, dobré plánování, čas pro relaxaci nebo různá relaxační cvičení a techniky.
Podrobněji se tématem zabývají například následující zdroje:
* HUBER, Johannes; BANKHOFER, Hademar; HEWSON, Ewan. 30 způsobů jak se zbavit stresu. Praha: Grada, 2009. 117 s.; 24 cm. (Psychologie pro každého). ISBN 978-80-247-2486-7.
* KRASKA-LÜDECKE, Kerstin. Nejlepší techniky proti stresu. Praha : Grada, 2007. 114 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-247-1833-0.
* CIMICKÝ, Jan. Minimum proti stresu. Praha : Olympia, 2010. 108 s. ; 19 cm. (Minimum). ISBN 978-80-7376-199-8.
* Książek, Elżbieta. Autoterapie : relaxační metody k odstranění následků stresu. Frýdek-Místek : Alpress, 2004. 124 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-7362-002-2.
* OLIVIER, Suzannah. 10 jednoduchých kroků jak se zbavit stresu jednou provždy. Olomouc : ANAG, c2009. 213 s. ; 24 cm. ISBN 978-80-7263-558-0.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu