Iluzionista Toscani
Text dotazu
Dobrý den,
sháním informace o iluzionistovi Toscanim (vlastním jménem asi Königsberg). Vyšla prý o něm kniha. V 60. letech žil asi někde na Letné poté, co přežil koncentrační tábor v Osvětimi. Byl bych vděčný za případnou informaci.
Odpověď
Dobrý den,
o iluzionistovi Toscanim (vl. jménem  Vojtěchu Königsbergovi) se v dobovém tisku psalo hlavně v roce 1969. V té době začal vystupoval ve zlínském baru Akvarium, ve zlínské Slávii a Interhotelu. Před tím (v roce 1966) působil  v nonstop varieté v  Karlových Varech a pražském varieté Praga (1967). Ve Zlíně si ho všimli redaktor a fotograf Naší pravdy a v napsali o něm článek "Fantastický Toscani" (VYORAČ, Pavel. Fantastický Toscani. Naše pravda. 1969. č. 21 (14.3.1969), s. 1.:  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22421868  (+ fotografie) )
V článku se mimo jiné píše:
"Je mu čtyřiapadesát, projel celou Evropu, pamatuje si prý 12 000 (!) telefonních čísel, ovládá několik cizích jazyků, vlastní v pořadí již deváté auto, je čtyřnásobným mistrem republiky, neoficiálně patří ke světové špičce, bydlí v Praze 7, je nesmírně sympatický a všichni ho mají rádi. Manipulátor (v obecné mluvě kouzelník) Vojtěch Köningsberg, uměleckým jménem TOSCANI, hostuje v gottwaldovské kavárně Slávia. (...)"
Ještě více informací  o něm prozrazuje článek v Rudém právu (25. 3. 1967):
"(...) Manipulátor Toscani se jmenuje občanským jménem Vojtěch Königsberg. Narodil se na Zakarpatské Ukrajině před dvaapadesáti lety. Od třinácti let měl zálibu v "kouzlech", ale jen v takových, k nimž není potřeba "všelijakých těch beden a mechanismů", jak sám říkává. Manipulátorem z profese je necelých dvacet let. Ovšem amatérská léta jsou pro jeho život snad nejvýznamnější. Pět a půl roku prožil v nacistickém koncentráku v Březince. Při žádném vystoupení pro školní mládež nezapomene říct několik slov o tom, jak z transportu o 3400 lidech zůstali na straně živých před Mengeleho ukazovákem  jen 94 lidé. A jak právě ona obratnost rukou pomohla mnohým spoluvězňům k lepší stravě ze zásob nacistů. Jméno Toscani četli  diváci na plakátech všech evropských socialistických států. (...) Doma ve varieté Praga zažil už mnohokrát při svém "šlusnumeru" dokonce skandovaný potlesk. Letos pojede poprvé také na Západ, má měsíční angažmá do Holandska. (...)"
* VACULÍK, L. Kouzla nejsou čáry. Rudé právo. 1967, r. 47 - 48, č. 84 (25. 5.), s. 5.
Inzeráty, fotografie a další články, kde je Toscani zmíněn:
* Nonstop varieté. Pravda. 1966, r. 47, č. 192 (11.8.1966), s. 3.  (jeho působení v nově otevřeném nonstop varieté Orfeum v Karlových Varech).
* Naše pravda. 1969, č. 15 (21.2.1969), s.[7]. (inzerát - vystupoval v Akvarium baru ve Zlíně) : http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22419417
* Naše pravda. 1969 , č. 23 (21.3.1969), s. 5. :  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22423443 (jeho vyjádření k baru Akvarium)
* Naše pravda. 1969, č. 22 (18.3.1969), s. 3. (reklama na bar Akvarium) : http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22421446
* Naše pravda. 1969, č. 28 (8.4. 1969), s. 5.  (inzerát - vystupoval denně v Interhotelu Gottwaldov) http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22425520
* Pravda. 1969, r. 50, č. 224 (23.9. 1969), s.  5. : http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29099188 (fotografie s popisem "Manipulátor "všech dob" Mistr Toscani" )
* Mladý svět: týdeník, 1969, číslo 33, s. 3.  (reakce Luďka Kovandy - ředitele podniku Čs. cirkusy a varieté): https://ndk.cz/uuid/uuid:0324b100-58a2-11e4-a6f0-5ef3fc9ae867
Knihu, která by pojednávala o jeho životě, se nám ovšem pomocí našich zdrojů dohledat nepodařilo. Bohužel, většina záznamů v katalogu neobsahuje anotaci či krátké shrnutí obsahu díla, dohledat dokument podle obsahu je proto značně obtížné.
Zmíněn je ovšem v několika vzpomínkových knihách:
* STEINER, František. Co jsem "zapomněl" napsat. Vyd. 1. Praha: Riopress, [1997]. 182 s., [24] s. portréty. ISBN 80-85611-76-7. (zmínka na s. 164)
* KOHOUT, Pavel. Kde je zakopán pes: memoáromán. 3. vyd., (V Atlantisu 1.). Brno: Atlantis, 1990. 534 s. (zmínka na straně 373)
* VAVROUŠEK, Jaroslav. Krab, to byl swing: historie, fakta, vzpomínky aneb čtení o muzikantech a kapelách v Přerově 1944-1994. 1. vyd. Přerov: J. Vavroušek, [1999?]. 244 s. ISBN 80-238-3869-5. (zmínka na s. 12)
Uveden je též v knize "Český hraný film" jako kouzelník ve filmu Pan Vok odchází .
*  URBANOVÁ, Eva et al. Český hraný film = Czech feature film. díl 5. 1971-1980. Praha: Národní filmový archiv, 2007. 621 s.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2015 13:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu