Ilustrátoři časopisu Rašple
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kdo byl ilustrátorem časopisu Rašple? Z jeho
uměleckého podpisu lze rozeznat jen křestní jméno Bedřich. Předem děkuji za
odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
své ilustrace a karikatury v časopisu Rašple uveřejňovalo několik malířů a karikaturistů. Prvním profesionálním ilustrátorem byl od května do října roku 1890 Mikoláš Aleš. Následně s Rašplí po výtvarné stránce
spolupracovali: František Gellner, Harry, Jenda - Paris, F. Kaskeline, M.
Kodl, E. Krchňák, Josef Lada, F. P. Malý, R. Mayer, Provazník, V. Rytíř, A.
Řečický, J. Slavík, F. Svoboda, Vaverka Leon, K. Vavřina. Dále se zde objevují šifry : Vidi, ERK, JH, MK, NJ, NK, RL, VH. Publikovány zde byly i ukázky významných francouzských karikaturistů: A. Willette, Caran d´Ache, Steinlen aj.
(Zdroj: TOMAN, Oldřich. Politická karikatura Mikoláše Alše v brněnské Rašpli roku 1890. 1. vyd. V Brně : Blok, 1983.)
V systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/) jsme nalezli dva rozhořčené články o časopisu Rašple, které uvádějí jména ilustrátorů. V Moravské orlici z 12.5.1901 je uvedeno jméno ilustrátora Roskelina (domníváme se ovšem, že došlo k tiskové chybě a zmíněný ilustrátor má být Kaskeline). Konkrétně se zde píše:
"Dnes upozorňujeme jen na to, že pro tento list po léta již kreslí illustrátor, jenž Čechy ("Mladočechy") nedovede malovat jinak než ve sprostých liniích vídeňské karrikatury. Je to ovšem malíř Němec teď snad dokonce v Berlíně usedlý. Snad tento pan Roskelin chudák ve své nevědomosti za to nemůže, když neví, že vídeňská satira je velice hloupá satira a že by bylo radno, aby pro své kresleniny "Mladočechů" osvojil si nějaký vlastnější, duchaplnější model!"
(Kavárenská vídeňská karikatura... Moravská orlice. roč. 39, č. 110 (12.5.1901), s.[3])
V roce 1907 je v Našinci jako hlavní karikaturista časopisu Rašple zmíněn již F. Kaskeline:
"A ještě hroznější jest to s obrázky. Jsou to hrozně odporné křiklavé strakatiny, nejen že neumělecké, ale naprosto zkažených kontur, namazané.
Tím se tříbí krasocit 100 000 sociálních demokratů. Oč výše stojí různé pouťové barvotisky! A jako charakteristické nutno uvést, že tyto obrázky za drahé peníze dává redakce zhotovovat až v Berlíně. Čmáraniny vyrábí jakýsi Kaskeline, velkovýrobce takových malířských oplzlostí!"
(Nad sprostotou socialistického tisku... Našinec. roč. 43, č. 18 (13.2.1907), s. (3).)
Zmíněný karikaturista bude pravděpodobně malíř, kterého hledáte. Na obrázcích se podepisuje jako FK (tedy Friedrich Kaskeline) ale také jako
Bedř.(Bedřich) Kaskeline.
Dle slovníku: EISENBERG, Ludwig. Das geistige Wien : Künstler- und Schriftsteller-Lexikon. Erster Band: Belletristische-künstlerischer Theil; Zweiter Band: Medicinisch-naturwissenschaftlicher Theil. Wien : Daberkow, 1893. - 2 Bde, se Bedřich (Friedrich) Kaskeline narodil 8.5.1863 v Praze.
Byl žákem Vídeňské akademie, malovat se učil pod vedením Christiana Griepenherla. Ve Vídni spolupracoval s humoristickým časopisem "Glühlichter"
a dalšími časopisy. Pracoval také několik let v Berlíně jako speciální ilustrátor anglického časopisu "The Graphic" a "The daily Graphic".
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 08:55
Tobias Hofer píše:
Neděle 18.03.2018 22:27
The magazine Rašple, was a partner magazine,
-the Wiener Arbeiter Magazin, GLÜHLICHTER
http://anno.onb.ac.at/[…]/anno?aid=glu&datum=18920501&zoom=33
-The German magazine "The true Jabob"
http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/wj
Many artists in Vienna were Czechs, many Social Democrats,
1890 the founding of the Social Democratic Labor Party in Hainburg (Austria)
with you Czechs.
https://www.google.at/searc[…]Ng&biw=1280&bih=893
The world's first postcard from Labor Day May 1st was drawn by F.Graetz,
he also had Czech roots. https://www.pinterest.at/pin/633248397579649961/ AND https://www.pinterest.at/pin/633248397579649981/
Greetings from Rohrbach / Upper Austria!
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu