iluminované rukopisy
Text dotazu
Dobrý den, měla bych naspat práci o iluminovaných rukopisech - jak a kde vznikaly, jejich typy, vývoj atd. Pouze rukopisy, tudiž ne tištěné knihy. Mohli byste mi prosím poradit, jaké knihy se zaobírají iluminovanými rukopisy obecně? Já narážím pouze na konkrétní rukopisy a nikoliv jejich obecný vývoj. Velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den, existuje poměrně velké množství publikací ohledně iluminovaných rukopisů, většina z nich je ovšem v angličtině. Informace najdete v knihách:
The art of the book from the early middle ages to the renaissance : a journey through a thousand years. Boston : Boston College, 2000. -- 228 s. : barev. il. ; 28 cm
Brown, M. P.: Anglo-Saxon manuscripts. London : British Library, 1991. -- 80 s. : il. ; 24 cm
Barter, R.: Bestiaries and their users in the Middle Agens. London : Stroud, 1998. -- xiv, 242 s. : il. ; 25 cm
Barber, R. (ed.): Bestiary : being an English version of the Bodleian Library, Oxford, M.S. Bodley 764 with all the original miniatures reproduced in faksimile. Woodbridge : Boydell, 1999, c1992. -- 205 s. : barev. il. ; 22 cm
Nash, S.: Between France and Flanders : manuscript illumination in Amiens. London : British Library, 1999. -- 421 s. : il., některé barev. ; 25 cm
Nersessian, V.: The Bible in the Armenian tradition. Los Angeles : J. Paul Getty  Museum, 2001. -- 96 s. : il., některé barev. ; 29 cm
McKendrick, S. - Doyle, K.: Bible manuscripts : 1400 years of scribes and scripture. London : British Library, 2007. -- 160 s. : barev. il., faksim. ; 27 cm
Graham, B. F. H.: Bohemian scribes and illuminators in the Jagiellonian era (1471-1526). Bruxelles : Centre d'études des manuscrits, 2000. -- s. 319-341, [7] l. obr. příl. : barev. il. ; 26 cm
Lindqvist Sandgren, E.: The book of hours of Johannete Ravenelle : and the Parisian book illumination around 1400. Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis, 2002. -- 167 s. : il., faksim. ; 28 cm
Weyl Carr, A.: Byzantine Illumination 1150-1250 : The Study of Provincial Tradition. Chicago : University of Chicago Press, 1987. -- 34, 320 s.
Binski, P. - Panayotova, S.: The Cambridge illuminations : ten centuries of book production. London : Harvey Miller, 2005. -- 415 s. : faksim., fot. ; 29 cm
Carolingian Painting. New York : G. Braziller, 1976. -- 126 s. : il.
Nordenfalk, C. A. J.: Celtic and anglo-saxon painting : book illumination in the British Isles 600-800. New York : G. Braziller, 1977. -- 126 s. : il. ; 28 cm
Stejskal, K. (ed.): České iluminované rukopisy 13.-16. století. Praha : Odeon, 1990. -- 455 s. : reprodukce (některé barev.) ; 30 cm
Morgan, N.: Early Gothic manuscripts : [(in two parts) 1190-1285]. London : Harvey Miller, 1988-. -- 1 sv. ; 34 cm
Williams, J.: Early Spanish Manuscript Illumination. New York : George Braziller, 1977. -- 117 s. : il.
Smeyers, M.: Flemish miniatures from the 8th to the mid-16th century : the medieval world on parchment. Turnhout : Brepols, c1999. -- 528 s. : il. ; 33 cm
Calkins, R. G.: Illuminated Bookds of the Middle Agens. London : Thames and Hudson, 1983. -- 341 s. : il., 24 obr. Příl
Stejskal, K.- Voit, P.: Iluminované rukopisy doby husitské. Praha : Grafit, 1991. -- 239 s. : il. (převážně barev.) ; 25 cm
Camille, M.: Image on the edge : the margins of medieval art. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 1992. -- 176 s. : il. ; 24 cm
Williams, J. (ed.): Imaging the early medieval Bible. Philadelphia : Pennsylvania State University Press, 1999. -- 256 s., [12] s. obr. příl. : il., některé barev. ; 28 cm
Clark, G. T.: Made in Flanders : the master of the Ghent privileges and manuscript painting in the Southern Netherlands in the time of Philip the Good. Turnhout : Brepols, 2000. -- 499 s. : il., některé barev. ; 31 cm
Brown, M. P.: Manuscripts from the Anglo-Saxon age. London : British Library, 2007. -- 184 s. : il. (převážně barev.), faksim. ; 27 cm
Mac Kinney, L.: Medical Illustrations in Medieval Manuscripts. London : Wellcome Historical Medical Library, 1965. -- 17, 190 s.: obr. příl.
Hassig, D.: Medieval bestiaries : text, image, ideology. Cambridge : Cambridge University Press, 1995. -- xx, 300 s., [120] s. obr. příl. : il. ; 26 cm
Murray Jones, P.: Medieval medicine in illuminated manuscripts. London : British Library, 1998. -- 111 s. : il. ; 31 cm
Mayr-Harting, H.: Ottonian book illumination : an historical study. London : Harvey Miller, c1999. -- 230, 301 s. : il., mapy, fot. ; 28 cm
Baker, C. F.: Qur'an manuscripts : calligraphy, illumination, design. London : British Library, 2007. -- 112 s. : il. (převážně barev.), faksim. ; 27 cm
Cahn, W.: Romanesque manuscripts : the twelfth century. London : Harvey Miller, c1996. -- 2 sv. : il. ; 34 cm
Buzwell, G.: Saints in medieval manuscripts. London : British Library, 2005. -- 64 s. : il. ; 25 cm
Narkiss, B. - Cohen-Mushlin, A. - Tcherikover, A.: The Spanish and Portuguese Manuscripts. London : Oxford University Press, 1982. -- 2 sv
Guentherová-Mayerová, A. - Mišianik, J.: Stredoveká knižná maľba na Slovensku. Bratislava : Tatran, 1977. -- 202 s. : il. ; 29 cm
Scott, K. L.: Tradition and innovation in later Medieval English manuscripts. London : British Library, 2007. -- xiii, 194 s. : faksim. ; 25 cm
Hamburger, J. F. - Korteweg, A. S. (edd.): Tributes in honor of James H. Marrow : studies in painting and manuscript illumination of the late middle ages and northern renaissance. London : Harvey Miller c2006. -- 679 s. : il., faksim. ; 28 cm
Lowden, J. - Bovey, A. (edd.): Under the influence : the concept of influence and the study of illuminated manuscripts. Turnhout : Brepols, c2007. -- xiii, 234 s. : il., faksim. (některé barev.) ; 27 cm
Některé z těchto knih mají obecnější zaměření, nepodařilo se nám ovšem najit žádnou příručku pojednávající obecně o vývoji iluminovaných rukopisů.
Většina výše zmíněných publikací je k dispozici ve studovně Oddělení rukopisů a starých tisků Národní knihovny ČR (informace o její provozní době najdete na stránkách http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Provozni_doba&submenu3=65), některé pak je možno také objednat do Všeobecné studovny v Národní knihovně.
Další knihy si můžete vyhledávat i sama zadáním klíčových slov do elektronického katalogu Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Odborněji Vám jistě poradí v Oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=orst_ORST.htm; e-mail: orst@nkp.cz).
Prověřený zdroj:
Online katalog Národní knihovny ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2009 15:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu