Filmové pohádky
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda existuje seznam natočených pohádek cca od roku 1950 (se stopáží 90 min a déle - tzv. celovečerních) a v jaké frekvenci, nebo četnosti byli a jsou vysílány.
Za odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
informaci o seznamu filmů daného žánru jsme v knižní podobě nenalezli.
Poměrně dobře je ovšem možné využít volně dostupnou databázi filmů ČSFD.  V databázi je možné v rámci rozšířeného vyhledávání nastavit vyhledávání dle Vámi požadovaných kritérií.
https://www.csfd.cz/podrobne-vyhledavani/
Příklad nastavení:
typ: film, TV film
žánr: přesně a pouze: pohádka
původ: alespoň jeden ze zvolených: Česko, Československo
rok: 1950 - 2019
Výsledky vyhledávání je možné následně řadit od nejstarších či nejnovějších.
Všechny vytvořené filmy do roku 1995 mapuje publikace Národního filmového archivu:
URBANOVÁ, Eva et al. Český hraný film = Czech feature film. Praha: Národní filmový archiv, 1995- . sv. ISBN 80-7004-082-3
Dokument ovšem není řazen dle žánru. Vyhledávání v této publikaci je tedy spíše vhodné v případě hledání konkrétního filmu či filmů konkrétního autora. Částečně lze absenci rejstříku dle žánru nahradit fulltextovým vyhledáváním v digitalizované verzi dokumentu v rámci digitální knihovny Kramerius: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:4eb45240-dc58-11e3-bb44-5ef3fc9bb22f (dokument je v plném textu dostupný pouze na počítačích Národní knihovny ČR).
Filmy vytvořené do roku 1970 můžete nalézt též v databázi Národního filmového archivu: Rejstřík českých vyrobených filmů: http://web.nfa.cz/CeskyHranyFilm/cz/obsah/index.html
V případě, že by Vám výše uvedené zdroje nepostačovaly, obraťte se prosím se svým dotazem přímo na Národní filmový archiv ( https://nfa.cz/). S dotazem na četnost vysílání těchto pořadů kromě již zmíněné instituce doporučujeme ještě Archiv České televize: https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/archiv-a-programove-fondy-ct/pristup/
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.05.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu