Ignaz Feigerle
Text dotazu
Dobrý den. Zajímalo by mě, zda je možné najít ještě nějaké další informace k Ignazi Feigerli, než jaké jsem našla na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Feigerle
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
co se týče biografických dat, v Ottově slovníku naučném a v bázi autorit (AUT) Národní knihovny se uvádí :
"Feigherle, Ignác,ThDr, teologický spisovatel, narozený 8.4.1795 v Biskupství na Hané, zemřel 27.9.1863 ve Sv. Hipolitu (Rakousko).
Byl doktorem bohosloví, profesorem pastorálky v Hradci Králové, pak rektorem vysokých škol v Olomouci (1828) a ve Vídni (1847), c.k. dvorským a hradním farářem ve Vídni a posléze biskupem ve sv.Hipolytě v Dol.Rakousích. Sepsal "Sedmnáctero kázání dílem postním, dílem svátečních i příležitostných (Kr. Hradec, 1832)".
Další informace je možné čerpat z odkazů na  Wikipedii, jako např.:
Lexikon des Niederösterreichischen Landesmuseums,http://geschichte.landesmuseum.net/index.asp?contenturl=http://geschichte.landesmuseum.net/personen/personendetail.asp___id=2145905504,
Bischof Ignaz Feigerle (geb. 7.4.1795, gest. 27.9.1863)  Biografie  Der St. Pöltner Bischof (1852-1863) wurde in Mähren (Biskupstwo) geboren und besuchte das Priesterseminar in Olmütz. Nach seiner Priesterweihe in Kremsier 1818 trat er in Wien in das höhere Weltpriesterbildungsinstitut Frintaneum ein. Sein weiterer Lebensweg führte ihn zunächst wieder nach Olmütz und dann zurück nach Wien. 1831 wurde er Hofkaplan in Wien und später Direktor des Frintaneums. Er hatte enge Beziehungen zum Kaiserhof, begleitete 1848 den Kaiser auf der Flucht und stand in engem Kontakt zur Wiener Nuntiatur. Nach dem Tod Bischof Buchmayers 1851 wurde er zum Bischof von St. Pölten nominiert und am 23. Mai 1852 inthronisiert.
Bischof Ignaz Feigerle konzentrierte sich im Sinne des Reformkatholizismus ganz auf die Seelsorge. Er förderte die Volksmission durch die Redemptoristen, errichtete ein Mutterhaus der Schulschwestern in Judenau und gründete in Krems ein Knabenseminar. Unter seinem Episkopat entfalteten sich die Diözesanlehranstalt und die wissenschaftlichen Studien über die Diözese. Ignaz Feigerle war der erste St. Pöltner Bischof, der einen Ad-limina-Besuch in Rom unternahm. Er starb 1863 auf Schloss Ochsenburg im Alter von 68 Jahren.
Další odkaz :
http://de.wikipedia.org/?curid=4190375
Vzhledem k tomu, že Ignác Feigerle se narodil na Moravě a později se stal prvním rektorem olomoucké univerzity, doporučujeme Vám při zjišťování dalších informací se zaměřit na tento region, v Rakousku pak na Vídeň a Dolní Rakousy.
Z katalogu Vědecké knihovny Olomouc, http://aleph.vkol.cz/F?RN=644069220, uvádíme související záznamy o literatuře:
-Náměšť na Hané a okolí = 1795-1995. 200 let od narození. Čís. 6, Dr. Ignác Feigerle; první rektor olomoucké univerzity obnovené v roce 1827, rektor magnificus vídeňské univerzity pro rok 1847, politik, 10. biskup v St. Pölten. -- Náměšť na Hané : Klub přátel Náměště na Hané a okolí, 1995. -- 8 s
Signatura: viz zdrojový dokument
-K 200. výročí velkého hanáckého rodáka / Jaroslav Pinkava
In: Hanácké noviny Roč. 6, č. 42 (19950408) ISSN ISSN 1210-5376
- Signatura: viz zdrojový dokument
-Dvěstě let od narození Dr. Ignáce Feigerleho. --  1 obr
In: Střední Morava Roč. 1, č. 1 (1995), s. 97-98 ISSN 80-85807-03-3
-Sedmnáctero kázanj postnjch, swátečnjch y přjležitostnych. -- Praha : nákladem Pospissila, 1832. -- [4], 284 s. : příl.
Signatura: 39.189
[Č.záznamu: 002115886]
Arcibiskupský kněžský seminář v Olomouci : data, osoby, budovy / Jana Krejčová. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Arcibiskupský kněžský seminář v Olomouci, 2010. -- 100 s. : il., portréty, faksim. ; 30 cm
Doporučené odkazy :
http://www.namestnahane.cz/,
Náměšť na Hané - vlastivěda, http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1m%C4%9B%C5%A1%C5%A5_na_Han%C3%A9, http://www.namestnahane.cz/rimskokat-farnost/
odkaz na dostupné knihy v knihkupectvích:
http://www.abebooks.co.uk/book-search/author/feigerle-ignatz/page-1/
http://books.google.cz/books/about/Historia_vitae_sanctorum_Thomae_a_Villan.html?hl=cs&id=OX4EAAAAQAAJ
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2014 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu