Identifikace Napoleonova dopisu Josefíně
Text dotazu
Dobrý den.
Potřeboval bych identifikovat dopis, v němž údajně Napoleon žádal svou manželku Josefínu, aby se před jeho návratem nějaký čas nemyla. Postačoval by i odkaz z nějaké důvěryhodné publikace, kde je o něm řeč. Mohlo by se jednat o dopis z prvního italského tažení 1796-7, z Egypta 1798-9 nebo druhého italského tažení 1800. Mělo prý být užito slov "Ne te lave pas, j'arrive" nebo "Chérie, ne te lave pas, je reviens". Bohužel na internetu jsem dosud narazil jen na výběry z korespondence, které nic takového neobsahovaly, anebo na zdroje pochybné, s bulvárním nádechem, které se ani neobtěžovaly s odkazy. Můžete mi, prosím, poradit?
Odpověď
Dobrý den, k Vašemu dotazu jsme prošli ještě další zdroje, ale žádný z nich se o hledaném Napoleonově dopisu Josefíně nezmiňuje. Domníváme se, že pokud by opravdu existoval, v některém ze zdrojů by se zmínka objevila.
Přehled zdrojů, které jsme ještě prohledávali:
BOURRIENNE, Louis Antoine Fauvelet de Bonaparte intime, tiré des "Mémoires" / Éd. choisie, annotée et présentée par Bernardine Melchior-Bonnet. -- Paris : Hachette, [1960]. -- 286 s. : il. ; 18 cm.
JOHNSON, Paul. Napoleon. Brno : Barrister & Principal, 2003. -- 166 s., [16] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty ; 24 cm. ISBN 80-86598-52-7 (váz.).
ELLIS, Geoffrey H. Napoleon. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2001. -- 231 s., [10] s. obr. příl. : mapy ; 21 cm. -- (Historická paměť ; sv. 16). ISBN 80-7185-405-0 (váz.) : Kč 239,00 (pro členy LK Kč 210,00)
JANSSENS, Jacques. Joséphine amoureuse. Paris : France-Empire, 1978. -- 295 s., [12] s. obr. příl. : il. ; 24 cm.
BLATNÝ, Richard. Napoleonská encyklopedie : před dvěma sty lety začala vycházet hvězda. Praha : Aquarius, 1995. -- 342 s. : il., genealogické tab. ; 21 cm. ISBN 80-902062-0-4 (brož.) : Kč 149,00
MANFRED, Al'bert Zacharovič. Napoleon Bonaparte. -- Vyd. 3.. -- Praha : Svoboda, 1990 (Typografie). -- 612 s., [64] s. obr. příl. : il., portréty, faksim. ; 22 cm. -- (Členská knižnice). ISBN 80-205-0129-0 (váz.).
Ve francouzské digitální knihovně Gallica (http://gallica.bnf.fr/), kterou buduje Bibliothèque nationale de France, jsme ještě nalezli tři dokumenty, ve kterých je publikována Napoleonova korespondence Josefíně, ale dopis, který hledáte se v žádné z nich také neobjevuje. Jedná se o následující publikace (pro vyhledání použijte Rechereche avancée a pole Titre):
* Titre : Oeuvres amoureuses de Napoléon d'après ses lettres d'amour à Joséphine, avec une introduction et des notes du bibliophile Pol André...
Auteur : Napoléon Ier (empereur des Français ; 1769-1821) Éditeur : A. Michel (Paris) Date d'édition : 1911 Sujet : France (1804-1814, Empire) Type : monographie imprimée Langue : Français Format : In-8°, 352 p., portr., fig., fac-similés Format : application/pdf Droits : domaine public Identifiant : http://gallica2.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k56842952
Source : Bibliothèque nationale de France Relation : http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb34030040s/description
Provenance : bnf.fr
Thématique : Histoire de France
* Titre : Tendresses impériales. T. 1 / Napoléon Bonaparte ; avec une lettre-préface [à Maurice Barrès] par Abel Gri Auteur : Napoléon Ier (empereur des Français ; 1769-1821) Éditeur : E. Sansot (Paris) Date d'édition : 1913 Contributeur : Gri, Abel. Préfacier Sujet : Napoléon Ier (empereur des Français ; 1769-1821) -- Correspondance Sujet : France -- 1804-1814 (Empire) Type : monographie imprimée Langue : Français Format : 1 vol. (156 p.) ; in-18 Format : application/pdf Droits : domaine public Identifiant : http://gallica2.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k750358
Source : Bibliothèque nationale de France, 8-Lb44-1896 Relation : http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb34030108k/description
Provenance : bnf.fr
Description : Collection : Nouvelle bibliothèque de variétés littéraires Thématique : Histoire de France
* Titre : Tendresses impériales. T. 2 / Napoléon Bonaparte ; avec une lettre-préface [à Maurice Barrès] par Abel Gri Auteur : Napoléon Ier (empereur des Français ; 1769-1821) Éditeur : E. Sansot (Paris) Date d'édition : 1913 Contributeur : Gri, Abel.
Préfacier Sujet : Napoléon Ier (empereur des Français ; 1769-1821) -- Correspondance Sujet : France -- 1804-1814 (Empire) Type : monographie imprimée Langue : Français Format : 1 vol. (156 p.) ; in-18 Format : application/pdf Droits : domaine public Identifiant : http://gallica2.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5426446r
Source : Bibliothèque nationale de France Relation : http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb34030108k/description
Provenance : bnf.fr
Description : Collection : Nouvelle bibliothèque de variétés littéraires Thématique : Histoire de France.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.09.2009 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu