Hýta a Batul, literární postavy
Text dotazu
Vážení v knihovně, přeme se s manželkou o původu postav Hýta a Batul. Já mám za to že,jsem o nich četl v dětské knížce někdy před 40 lety, manželka se domnívá, že jsou to postavy z literárního díla ze současnosti, nebo nedávných let. Můžete nás rozsoudit?
Odpověď
Dobrý den,
Hyta a Batul jsou postavy z knihy americkeho spisovatele Johna Habbertona (24.2.1842-24.2.1921). V originale se hlavni hrdinove jmenovali Budge a Toddie. Kniha byla v anglictine poprve vydana v roce 1876 pod nazvem Helen's Babies. Do cestiny byla kniha prelozena v roce 1890 pod nazvem Helenina drubez. V dalsich vydani se pak v cestine jiz pouzival nazev Hyta a Batul. Posledni ceske vydani je z roku 1991, v roce 2001 pak vysla na kazete i zvukova nahravka. Informace o jednotlivych ceskych vydanich naleznete v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
zdroj: Slovnik spisovatelu. Spojene staty americke. Praha : Odeon, 1979. s. 285
HABBERTON, John. Helenina drubez. Praha, 1890. Originalni nazev Helen's Babies.
HABBERTON, John. Hyta a Batul : deti jinych rodicu. Praha : Orbis, 1991. 174 s.
Dalsi informace vcetne textu knihy v anglictine naleznete na nasledujicich strankach:
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Habberton
http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/lookup?num=4281
http://www.phil.muni.cz/~jirka/children/angloam.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 13:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu