hypochondrie
Text dotazu
dobrý den, potřebovala bych nějaké zdroje ohledně hypochondrie.
předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
téma hypochondrie není v české odborné literatuře prozatím nějak výrazněji podchyceno. K dispozici jsou zde knihy:
(české a slovenské):
* PRAŠKO, Ján et al. Nadměrné obavy o zdraví: rady pro klienta a jeho rodinu. 1. vyd. Praha: Portál, 2004. 136 s. Rádci pro zdraví. ISBN 80-7178-881-3.
* RIEF, Winfried a HILLER, Wolfgang. Somatizačná porucha a hypochondria: pokroky v psychoterapii. Trenčín: Vydavateľstvo F, 2002. iii, 127 s. ISBN 80-88952-07-7.
populární práce:
GORMAN, James. První pomoc pro hypochondry. Překlad Pavel Holub. Vydání 1. Praha: Ivo Železný, 1997. 166 stran. Knížky dostupné každému; sv. 85. ISBN 80-237-3479-2.
WEINGARTEN, Gene. Rádce hypochondra od kolébky pro rakev. Praha: Metramedia, 2000. 191 s. ISBN 80-238-5880-7.
cizojazyčné:
* Hypochondriasis: modern perspectives on an ancient malady [online]. New York: Oxford University Press, 2001 [cit. 2018-01-09]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10269059.
* ROSENFELD, David. The body speaks: body image delusions and hypochondria [online]. London, [England]: Karnac, 2014, C2014 [cit. 2018-01-09]. ISBN 978-1-78241-325-7. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10923875.
* SHAW, Rose. Psychologische und psychobiologische Aspekte somatoformer Störungen: Informationsverarbeitung, Coping-Strategien, Psychophysiologie und Cortisol bei Patientinnen und Patienten mit Somatisierungssyndrom und Hypochondrie. Marburg/Lahn: Fachbereich Psychologie der Philipps-Universität Marburg, 1996. 153 s.
* VISSER, Sako. Hypochondriasis: assessment and treatment. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, 2000. 212 s. ISBN 90-90-13469-7.
Výše uvedené cizojazyčné knihy jsou dostupné v českých knihovnách.
V zahraničí k tomuto tématu vyšlo mnohem více publikací. Dohledat je můžete prostřednictvím souborného katalogu WorldCat: https://www.worldcat.org/ . Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/.
K jejich případnému zapůjčení můžete využít meziknihovních služeb. Zahraniční meziknihovní služba v Národní knihovně ČR: http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-knihu-nebo-kopie-z-jine-knihovny
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .  Články  -  prostřednictvím databáze ANL: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl či databází Národní lékařské knihovny v ČR: https://nlk.cz/zdroje/medvik/
K danému tématu se pravděpodobně bude vztahovat  i celá řada zahraničních článků. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2018 15:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu