Hypnóza
Text dotazu
Jak vzniklo slovo hypnóza? A jak se správně píše? Kdo byl první hypnotizér?
Odpověď
Dobrý den,
název hypnóza je odvozen od jména řeckého boha spánku Hypna. Ve skutečnosti je hypnotický trans stavem zvýšené vnímavosti, kdy hypnotizovaný snadněji přijímá hypnotizérovy sugesce.
Správně se píše hypnóza.
Nejranější odkazy na hypnózu nalézáme ve starověkém Egyptě a Řecku. Obě kultury měly náboženská střediska, kam lidé přicházeli se svými problémy. Hypnóza byla používána k navození snů, které byly potom analyzovány, aby se tak dospělo k jádru těžkostí. Ve starých písemnostech nacházíme mnoho zmínek o transu a hypnóze. Roku 2600 př. Kr. psal otec čínské medicíny Wong Tai o technikách, mezi kterými byla zaklínání a magické tahy rukou. Hinduistické védy, které vznikly kolem r. 1500 př Kr., mluví o hyponotických procedurách. Transu podobné stavy se objevují v praxi šamanismu, druidismu, woodoo, jógy a mnoha náboženství.
Otcem moderní hypnózy je rakouský lékař Franz Mesmer (1834-1815). Z jeho jména vznikl pojem mesmerismus. Vytvořil teorii "animálního magnetismu", podle níž jsou choroby výsledekem překážky v toku magnetických sil v těle. Věřil, že svůj animální magnetismus může skladovat v lázních z železných pilin a přenášet je na pacienty dráty anebo "mesmerickými tahy rukou".
Další pokrok pak se týká Johna Elliotsona (1791-1868), profesora Londýnské univerzity, který se proslavil zavedením stetoskopu v Anglii a který se pokoušel zavézt mesmerismus v Anglii.
Další průkopník hypnózy se v Británii objevil v polovině 19. století. Byl to James Braid (1795-1860), původně oční lékař. Objevil, že nechat pacienta něco fixovat je nejdůležitějším prvkem uvádění do transu. Právě Braid navrhl nový pojem - hypnotismus.
Mezitím poznal britský chrirug v Indii James Esdaile (1808-1858) neobyčejný účinek hypnotismu při odstraňování bolesti, používal hypnózu jako anestetikum.
Mezi francouzskými vědci zabývajícími se hypnózou jsou zmiňována jména - Ambrose Liébeault, J. M. Charcot, Charles Richet a Emil Coué.
Sigmund Freud (1856-1939) se rozvněž zajímal o hypnózu a zpočátku ji při své práci užíval, později ji ale opustil.
Později byl uznávanou autoritou v oboru klinické hypnózy doktor Milton H. Erickson (1901 - 1980), který pracoval nejprve jako psychiatr v různých psychiatrických zařízeních, od r. 1950 pak v soukromé praxi v arizonském Fénixu. V r. 1957 založil Americkou společnost pro klinickou hypnózu a v letech 1957 - 1968 byl vydavatelem časopisu American Journal of clinical Hypnosis.
Ericksonovi žáci jej pozorovali při terapii, výukových demonstracích a zaznamenávali si jeho postupy. Někteří z nich pak začali vydávat knihy o jeho hypnotizačních technikách, nebo na základě jeho poznatků rozvíjeli použití a metody do svých přístupů.
Jelikož tato technika je používána od nejstarších dob, nelze říci, kdo byl první hyponotizér.
Zdroj:
McKenna, Paul. Svět hypnózy. Praha: Columbus 1993. 200 s.
http://www.abcentrum-iq-psychologie-kurzy-kariera.com/hypnoza.html
K historii hypnózy http://www.inext.cz/astrologician/hypnoza.htm
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
14.03.2008 11:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu