Hygienické předpisy

Text dotazu

Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat, zda z hygienických předpisů, když příjde kontrola z hygieny do restaurace může být vakuově zabalené maso v jedné lednici spolu se zeleninou.

Odpověď

Dobrý den,

pro provozování stravovacích zařízení, tedy  i restaurací, platí vyhláška č. 137/2004 Sb. "Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných". Doporučujeme Vám ji pečlivě pročíst, my jsme zde informaci o společném skladování zeleniny a masa nenašli. Zákon můžete jednoduše dohledat např. na adrese http://portal.gov.cz/.

 

V současné době každý, kdo poskytuje stravovací služby, má zákonnou povinnost zavedení systému kritických bodů (HACCP).   

O systému kritických bodů se můžete dočíst např. v těchto odkazech:

* http://eagri.cz/public/web/file/106403/_2010_2.pdf - Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpečí a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci

* http://apps.szu.cz/cekz/dokumenty/akreditace/HACCP_zakladni_info.pdf

* http://web.vscht.cz/~kocourev/files/QA_HACCP-Mikova.pdf

* http://www.haccpexpres.cz/

* http://haccp.webnode.cz/

 

Volně na internetu lze najít poměrně velké množství informací o HACCP, pokud by Vám nevyhovovaly uvedené odkazy, snadno lze dohledat další.

Nikde jsme nenašli informaci, že uchovávání potravin je možné pouze odděleně, avšak lze se setkat s tímto doporučením, např. http://haccp.webnode.cz/pet-klicu-k-bezpecnemu-stravovani/, konkrétně:

" oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plosdy od ostatních potravin...Syrové potraviny, především maso, drůbež,mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin."

 

Bohužel nejsme odborníci na tuto oblast, doporučujeme Vám tak obrátit se na instituce, které se tímto zabývají, např. krajské hygienické stanice, které také mohou restaurace kontrolovat. Zkuste se s dotazem obrátit na krajskou hygienickou stanici ve vašem kraji.     

Dotaz také můžete položit také Zemědělské a potravinářské knihovně, která je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny a svým zaměřením spíše odpovídá zadání vašeho dotazu (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/zemedelska-a-potravinarska-knihovna-ustav-zemedelskych-a-potravinarskych-informaci/).

 

Obor

Ekonomické vědy, obchod

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

17.12.2013 11:02

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu