Hurvínkova matka
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kdo je matkou loutkové postavičky Hurvínka a co se s ní stalo, proč tam nevystupuje?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Obdobný byl již v minulosti prostřednictvím služby Ptejte se knihovny zodpovězen, viz https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/pani-spejblova
K osobě Hurvínkovy matky je v knize Klauni v dřevácích na s. 43 autorem uvádena legenda:
„Podle ní je Hurvínek plodem Spejblova dobře utajeného přestupku s neznámou ženou nevalné pověsti, která kdesi v ústraní přivedla Spejblova potomka na svět, ponechala ho rozpačitému otci na krku a opět zmizela v bahně polosvěta. To by vysvětlovala, proč je Hurvínek dítětem bez matky a Spejbl otcem bez manželky; proto také ony pozdější, v různých hrách a písničkách rozeseté Hurvínkovy lítostivé narážky na neznámou matinku a na otcovu slabost pro něžné pohlaví i vtíravé otázky, kde k němu vlastně Spejbl přišel. Ještě v roce 1937 ve Skupově a Wenigově revue Jdeme do sebe se ozve, teď již poněkud klidnější, Hurvínkovo konstatování: „Matinku jsem nikdy nepoznal. Já jsem zvláštní případ: Matka neznámá!“ A ještě v poválečné komedii Jaroslava Janovského Spejbl na Venuši (1956) hartusí „kosmonaut“ Spejbl na adresu Venušanky Veroniky: „Máš sice pět dětí, ale já měl na Zemi taky jedno a do dneška nevím s kým…“
Více informací k tématu naleznete v publikaci:
GRYM, Pavel. Klauni v dřevácích: nedokončená komedie o jedenácti obrazech. Praha: Panorama, 1988. 363 s., 24 nečísl. s. příl.
Podobně se zmiňují autoři VAŠÍČEK, Pavel a PFEJFER, Tomáš Pfejfer v knize 36 500 dní Josefa Spejbla na divadelní scéně na s. 3, kde je uvedeno v osobním dotazníku v kolonce příbuzní: u Hurvínka adopce; matka: neznámá.
Více v publikaci:
VAŠÍČEK, Pavel a PFEJFER, Tomáš. 36500 dní Josefa Spejbla na divadelní scéně. V Plzni: Západočeské muzeum, 2020. 26 s. ISBN 978-80-7247-172-0.
V obdobném duchu též v následujících:
KIRSCHNEROVÁ, Denisa. Spejbl a Hurvínek: ...na nitkách osudu. Brno: Computer Press 2010. 72 s. ISBN 978-80-251-2528-1.
GRYM, Pavel. Hovory u Spejblů: příběhy z divadla i ze života. Ústí nad Labem: Západočeské nakladatelství, 1990. 203 s. ISBN 80-7088-013-9.
Použité zdroje
Elektronický katalog Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje
Souborný katalog Národní knihovny České repoubliky
knihovny.cz
Internet
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
11.04.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu