Humoristická literatura
Text dotazu
Dobrý den.
Dělám do školy seminární práci na téma,Česká meziválečná humoristická
literatura" a zpracovávám autory:K.Poláčka (Bylo nás pět),Z.Jirotku
(Saturnin) a J.Žáka(Cesta do hlubin študákovy duše).Mám ale problém s
nalezením odborné literatury,která by se k mému tématu hodila.Proto Vás chci
požádat o doporučení na nějakou odbornou literatutu k mému tématu.Předem
děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
informace k tématu Vaší seminární práce byste mohla nalézt v publikacích:
* Poetika české meziválečné literatury : (proměny žánrů). Praha : Československý spisovatel, 1987.
* POLÁČEK, Jiří. Tvorba a recepce : studie o meziválečné české literatuře. 1.vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2003. ISBN 80-210-3075-5.
* Karel Poláček a podoby humoru v české literatuře 19. a 20. století (2004 : Rychnov nad Kněžnou, Česko). 1.vyd. Boskovice : Albert, 2004. ISBN 80-7326-025-5.
* SVOBODOVÁ, Hana. Karel Poláček nezemřel. 1.vyd. Boskovice : Albert ; Rychnov nad Kněžnou : Město Rychnov nad Kněžnou, 2000. ISBN 80-85834-72-3.
* HÁJKOVÁ, Alena. Knížka o Karlu Poláčkovi. 1.vyd. Praha : Academia, 1999. ISBN 80-200-0739-3.
* POLÁČEK, Karel. O humoru v životě a v umění. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1961.
* GILK, Erik. Poetiky a kontexty prózy Karla Poláčka : devatero studií o Poláčkově díle a ještě jedna o jeho životě jako přívažek. 1.vyd. Boskovice : Albert ve spolupráci s Městským úřadem v Rychnově nad Kněžnou, 2005. ISBN 80-7326-069-7.
* Žák, Jaroslav. Žákovská knížka Žáka Jaroslava. 1. vyd. Hradec Králové : Kruh, 1991. ISBN 80-7031-444-3.
(Online katalog Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)
Biografické i bibliografické údaje o všech zmíněných autorech nabízí Lexikon české literatury:
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha : Academia, 1985-2008. (Všechny díly jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR).
Kromě výše zmíněných informací je v knize zmíněna také literatura k tématu:
Reference k románu Cesta do hlubin študákovy duše:
* jd (J.Drda), Lidové noviny, 12.2.1939.
* K.J. (Juda), Střední škola 1939. s.163.
Saturnin:
* J.Janoušek, Živá tvorba 1943/44, s.34.
* V.T. (Tichý), Národní práce 23.6.1943.
Bylo nás pět:
* G. (F.Götz), Národní osvobození. 7.12.1946.
* F.Kafka, Svobodné slovo. 12.12.1946.
* V. Běhounek, Kulturní politika 1, 1945/46, č.2.
* K.Mikula, Karel Poláček, rodák z okresního města. Knihovna 1. 1945/46, s.236.
* P.Eisner in Karel Poláček: Otec svého syna (1946)
* E.Konrád, Improvizace nad dílem jednoho autora, Dnešek 1, 1946/47, s.344.
Další informační zdroje k tématu můžete dohledat také v databázích Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/katalog.html .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 07:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu