Hugo Kraus
Text dotazu
Vážení a milí,co nejsdečněji Vás pozdravuji. Sháním jakékoliv informace a metariály o prvorepublikovém herci a div. řediteli Hugo krausovi. Můžete mi-moc prosím-nějak v tomto pomoci.
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám nepodařilo nalézt příliš informací o Hugo Krausovi (*28.2.1894 Martínkovice, + 8.11.1961 Praha). Hugo Kraus je zmíněk v několika slovnících, větší část údajů uvádíme:
Československý hudební slovník osob a institucí. sv. 1. A-L. Praha : Státní hudební vydavatelství, 1963. s. 740-741 Hugo Kraus (* 28.2.1894 Martínkovice) Český operetní zpěvák a divadelní ředitel, od 19. roku  u různých venkovských společností a pražských  divadel. Jeho činnost vyvrcholila ve Velké operetě, kde byl zprvu komerčním tajemníkem (od 1929), potom ředitelem (1934/45), zastávaje zároveň po celou dobu mladokomický obor v rozsáhlém repertoáru, zvl. novějším. Pokusi se odtud také v karlínském Varieté (1936/37), po osvobození vedl  komickou zpěvohru (1947/48). Je vedoucím půjčovny krojů a masek služby lid.  tvořivosti v Praze I. (od 1949 dosud - 1956).
Album representantů všech oborů veřejného života československého. Praha :
Jos. Zeibrdlich, 1927. s. 1020, s. 616 fotografie H.Krause.
... v 18 letech bez jakékoliv průpravy vstoupil ke společnosti  B.Jeřábka ... v r. 1915 byl engažován do Prahy k Měst. divadlu na Král. Vinohradech do sboru, kdež pobyl pouze 3 neděle. Odtud odešel do smíchovské Areny. Zde pobyl několik roků, po odchodu od tohoto divadla vystupoval ... na různých divadelech pouze pohostinsky. V poslední době opět pevně zakotvil, stav se šéfem  nově se utvořivšího divadla "Rokoko"...
Hugo Kraus je velmi často zmiňován v níže uvedených publikacích:
ŠULC, Miroslav. Česká operetní kronika 1863-1948 : vyprávění a fakta. Praha : Divadelní ústav, 2002. 503 s. ISBN  80-7008-121-X.
PACÁK, Luděk. Opereta : dějiny pražských operetních divadel. Praha : Josef Dolejší, 1947. 361 s.
V Archivu hlavního města Prahy by se měla nacházet koncese Hugo Krause a je zde i uložen fond Velká opereta Praha, který by snad mohl obsahovat nějaké informace.
Archiv hlavního města Prahy  (http://www.ahmp.cz, http://vademecum.ahmp.cz/)
Typ záznamu: Inventární záznam
Inventární číslo: 682
Signatura: 3/57
Datum: 1934 - 1944
Regest: Koncese - Hugo Kraus
Uložení: Karton 23
Typ záznamu: Inventární záznam
Inventární číslo: 758
Signatura: 4/24
Datum: 1929 - 1949
Regest: Velká opereta Praha (Městské divadlo pro mládež)
Uložení: Karton 27
Pro nalezení dalších informací bychom Vám doporučili obrátit se na specializované instituce - Divadelní ústav (http://www.divadelni-ustav.cz/),
Divadelní oddělení Národního muzea (http://www.nm.cz/historicke-muzeum/divadelni-oddeleni.php),
případně České muzeum hudby (http://www.nm.cz/ceske-muzeum-hudby/).
Tyto instituce Vám určitě poradí i pokud jde o pamětníky působení Hugo Krause. Memoáry sepsali např. Jára Kohout (KOHOUT, Jára. Hop sem, hop tam. Praha : J. Kanzelsberger, 1991. 267 s. ISBN 80-85387-00-X.) nebo Jára Pospíšil (POSPÍŠIL, Jára. Hvězdou operety. Praha : Panton, 1978. 239 s.).
Doplnění:
Jsem nadšený Vaší důkladnou odpovědí. Nasměrovala jste mne k dalšímu bádání. V Divadelním ústavu mám kamaráda a literárního kolegu, na evidenční kartě není ani datum úmrtí a hodně informací,kterých ste mi zaslala. Název rodné vesnice zní Martínkov, narodil se kočímu na místním statku,ten brzy spáchal sebevraždu ze žárlivosti na P.Jakuba Demla, jak se tradovalo, což nebyla pravda. Asi ve třinácti letech mi prateta ukázala místo hrobu rodičů a od ní jsem se doslechnul o Hugovi Krausovi, kterému přezdívali Hugínek. Na Základní škole v Martínkově jej učil otec hudebního skladatele O. A. Tichého, který byl taktéž jeho spolužákem.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2007 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu