-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den, existuje seznam rodin, ktere uprchli z Embrunu ve Francii po Bartolomejske noci do Cech? Dekuji a preji krasne dny
Dobrý den,
Emigrace protestantů ze západní Evropy probíhala kontinuálně od roku 1526, vinou již předešlých náboženských perzekucí, v česky mluvících oblastech byly nazýváni též Novokřtěnci.
Do oblasti jižní Moravy počínaje rokem 1526 emigrovali Novokřtěnci, někdy též označováni jako „habáni“. Vedl je Balthazar Hubmaier, teolog z období počátků anbaptistického hnutí. Jinak prchali především do Holandska, Švýcarska, Německa a Anglie. Později někteří odešli do Skandinávie, Ameriky, Irska, Západní Indie, Jižní Afriky a Ruska. Některé zahraniční články (není jich mnoho) uvádí, že malá část Hugenotů mohla emigrovat také na území Čech – pravděpodobně ale šlo o naprostou menšinu.
Konkrétní seznam rodin, které by z města Embrun emigrovaly do Čech či na Moravu, se nám bohužel nalézt nepodařilo, stejně jako informaci o tom, že by se z tohoto města vystěhovala po Bartolomějské noci roku 1572 větší skupina protestantů na naše území.
Doporučujeme k přečtení následující dokumenty:
*HAVELKOVÁ-ŠŤASTNÁ, Marie. Hugenoti - moji předkové. In: Genealogické a heraldické informace. Brno : Moravská genealogická a heraldická společnost v Brně 12-13, (1992-1993 [vyd. 1994],) s. 31-34.
*ZÁLOHOVÁ, Marcela. Náboženské války ve Francii a v Českých zemích. Plzeň, 2016. Diplomová práce. Západočeská univerzita v Plzni. Dostupné také z: https://otik.uk.zcu.cz/handle/11025/24886?mode=full
*KALINA, Jan. Novokřtěnci v Habsburské monarchii. Praha, 2011. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta. Dostupné také z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/87360/
*RIGASOVÁ, Milada. Novokřtěnci v Mikulově a okolí. Mikulov: Město Mikulov, 2014. s. [1a]. ISBN 978-80-260-6482-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6d25e6a0-8186-11e6-bf08-001018b5eb5c
Internetové články:
*http://ieg-ego.eu/en/threads/europe-on-the-road/confessional-migration/ute-lotz-heumann-confessional-migration-of-the-reformed-the-huguenots
*https://www.huguenotsociety.org.uk/history.html
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Novok%C5%99t%C4%9Bnectv%C3%AD
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
06.04.2021 08:00