hroby českých spisovatelů
Text dotazu
Kde bych našel seznam hřbitovů, na kterých jsou pohřbeni jednotliví slavní čeští spisovatelé? Existuje nějaký takový seznam? Nebo kde tyto informace dohledat?
Odpověď
Dobrý den, specielní soupis hrobů českých spisovatelů dle našich zdrojů není zpracován.
K přehledu se lze dopracovat dvojím způsobem. Slovníky spisovatelů uvádějí místa, kde spisovatelé zemřeli, někdy také přímo místo, kde byli pohřbeni.
Reprezentativní jsou například:
Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst, Jiří Opelík ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1985-2000 (zatím 3 díly)
Slovník českých spisovatelů od roku 1945 / [Pavel Janoušek a kolektiv]. -- Vyd. 2.. -- Praha : Brána : Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR : Knižní klub, 1999.
Slovník českých spisovatelů / [zpracoval kolektiv autorů pod vedením Věry Menclové a Václava Vaňka ; rejstříky sestavil Samuel Titěra]. -- 2., přeprac. a dopl. vyd.. -- Praha : Libri, 2005. -- 822 s.
Dále existují publikace, které mapují hřbitovy v jednotlivých významných městech (místech). V Praze o nich pojednává např. publikace P. Kovaříka : Klíč k pražským hřbitovům ( Lidové noviny 2001). Z dalších například: Průvodce vyšehradkým hřbitovem, Olšanské hřbitovy, Pražský židovský hřbitov, aj. Z jiných měst pak: Průvodce brněnskými hřbitovy, Budějovické hřbitovy, Mikulášský hřbitov v Plzni, aj.
Řada spisovatelů zejména v 19. a na počátku 20. století byla pohřbena na Vyšehradském hřbitově v Praze, o něm více:
Vyšehradský hřbitov - Slavín / Václav Potoček. -- Vyd. 1.. -- Praha : Professional Publishing, 2005. -- 253 s., 24 s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, plány
Záznamy o jednotlivých publikacích naleznete v bázi NKC Národní knihovny, viz http://sigma.nkp.cz/F, báze NKC. Zde zadáte do klíčových slov vyhledávacího formuláře slovo "hřbitovy", příp. "hřbitovy osobnosti" a zobrazí se Vám 136 (33) záznamů. Kliknutím na ikonu exempláře zjistíte statut knihy : absenční nebo prezenční výpůjčka. Knihy si můžete vypůjčit na základě čtenářského průkazu, viz http://www.nkp.cz, Služby, Pro uživatele a návštěvníky, výpůjční služby.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 11:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu