-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Je možné získat informace o historii hradu Marguartstein v Bavorsku , případně zjistit nějaké vazby na Čechy ?
Děkuji.
Dobrý den,
zmínky o hradu jsme našli např. v:
Marquartstein (542 m, další 3 km sev.) s pozdně gotickým hradem; v letních měsících 1897-1907 zde pobýval skladatel Richard Strauß (v domě „De Ahna“ mj. dokončil partitury oper Salome a Elektra). - Konečně 12 km sz. od Marquartsteinu končí Alpská silnice u dálničního výjezdu „Bernau" (viz Chiemské jezero; z Berchtesgadenu celkem 90 km)...
Zdroj: TOMÁŠEK, Radmil a STŘÍDA, Miroslav. Německá spolková republika: průvodce. Praha: Olympia, 1990. s. 72. ISBN 80-7033-027-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1a0438c0-4b09-11e3-98d6-001018b5eb5c
Stručná historie - zde:
1075: založen hrad
1803: Pflegamt (obecní soud) byl sjednocen se soudem v Traunsteinu
1857: zříceninu hradu přestavěl kajetán Freiherr von Tautphoeus
1884: byla postavena železnice z Übersee
1890-1908 Skladatel Richard Strauss žil v Marquartsteinu
1958 ve vesnici byla pohřbena rumunsko-americká herečka Tala Birell
1978: Marquartstein se stává vedoucím Verwaltungsgemeinschaft Marquartstein a Staudach-Egerndach
Určitou spojitost jsme našli přes Hildu Tauschovou v databázi, viz níže:
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Kohoutí kříž / 'S Hohnakreiz Šumavské ozvěny / Des Waldes Widerhall Tento web je věnován šumavské německé literatuře, od roku 1990 zahrnuje autory původem ze Šumavy v jejím širším přeshraničním vymezení a další autory zabývající se danou tématikou od středověku až po současnost... Průběžně doplňované dílo obsahuje v současné době údaje o 2390 autorech a je tvořeno více než 6000 ukázkami, biografickými daty, medailony, bibliografickými odkazy, 36000 dokumenty v obrazové příloze, případně vysvětlivkami a slovníčky nářečních výrazů, to vše s možností plnotextového vyhledávání.
V databázi jsme našli:
Paní Tauschová, ... zemřela devadesátiletá dne 4. června 2019 a byla podle zprávy o úmrtí pochována v kruhu svých nejbližších na hřbitově obce Marquartstein v hornobavorském zemském okrese Traunstein...
https://www.kohoutikriz.org/autor.html?id=taush
https://www.kohoutikriz.org/autor.html?id=taush&t=p
Další zmínky:
... Otto z Walchen si v prvním manželství vzal Otýlii z Hohensteinu (poblíž Marquartsteinu v Horním Bavorsku) a byl roku 1262 arcibiskupem Oldřichem obvěněn statky svého tchána Engelrama... Vztahy s bavorským vévodským dvorem byly beztoho velmi úzké, roku 1268 udělil vévoda Jindřich XIII. Bavorský uprázdněné léno (od r. 1224) po zemřelém Ortolfovi ze Saalfelden svému „milému věrnému” Ottovi z Walchen na základě jeho „upřímné oddanosti a cenných služeb”...
Zdroj: Böhmisch-österreichische Beziehungen im 13. Jahrhundert (1996 : Znojmo, Česko) et al. Česko-rakouské vztahy ve 13. století: Rakousko (včetně Štýrska, Korutan a Kraňska) v projektu velké říše Přemysla Otakara II. : sborník příspěvků ze symposia konaného 26.-27. září 1996 ve Znojmě. Praha: Rakouský kulturní institut, 1998. s. 115. ISBN 80-85899-41-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ae3b0610-0dcd-11e7-b7c3-001018b5eb5c
Marquartstein zmíněn např. i zde:
Rakouské vojsko muselo nejdříve překonávat hraniční zátarasy střežené bavorskou zeměbranou. Již 5. července přicházely odtud zprávy o prvních srážkách a ničení, loupení a vypalování sídelních aglomerací, železářských hutí, sléváren kulí, tavících pecí a důlních zařízení v horách. Na bavorské obyvatelstvo, prchající do lesů, padl panický strach, který nejvíce vyvolávali krutí uherští husaři a panduři vedení plukovníkem Wetzelem. Při tažení na bavorský Traunstein dobyl Václav Hroznata pevnosti Hohenaschau a Marquartstein, v Aschau bylo vypáleno 21 domů, ve vesnici Frasdorf je 16. července zaznamenáno vyplenění kostela a v matrice zapsáno sedm mrtvých. V polním táboře mezi Aschau a Chiemsee odeslal Václav Hroznata hlášení svému vrchnímu veliteli Evženovi Savojskému o průběhu tažení... Nařizoval však přitom, aby na Salzburg byl dáván obzvláštní pozor, protože tamní arcibiskup má kolem sebe řadu příznivců bavorského kurfiřta, který by odtud mohl podniknout nějaký pokus o obnovení své moci v Bavorsku. Proto bylo Václavovi Hroznatovi kladeno na srdce, aby byl s Berzettim ve stálém spojení a v případě příchodu bavorské posádky do Salzburku byla okamžitě učiněna rázná protiopatření...
5. srpna vyrazil z Kössenu Václav Hroznata do protiútoku na Hohenaschau a Marquartstein, v němž umístil posádku 300 pěších a 50 jízdních podplukovníka Elsena. Následujícího dne začal Václav Hroznata získané posice posilovat a do Marquartsteinu se musela ještě probít posila 150 mužů majora Geraldina, která v první větší srážce ztratila při útoku bavorských dragounů a husarů na 40 mužů...
28. srpna u Marquartsteinu rozhořela se bitva, v níž palba osmi bavorských děl donutila Václava Hroznatu к ústupu do Kössenu... Bitva u Marquartsteinu stála Václava Hroznatu asi 30 padlých, 250 raněných a 600 zajatých, vojensky velmi schopný plukovník Wetzel se však vrátil krátce po bitvě bez ztráty jediného muže...
Václav Hroznata vydal se 2. září do St. Johannu, aby řídil operaci odsunu. V tu dobu už měl nepochybně mít další písemné rozkazy prince Evžena. Proti odchodu císařských vojáků ovšem vzniklo všeobecné pozdvižení tyrolských obyvatel a jejich zástupci vyhrožovali Václavu Hroznatovi, že vyzváněním kostelních zvonů vyvolají násilný odpor proti přesunovaným regimentům... Aby uklidnil situaci, zastavil Václav Hroznata zamýšlený odsun a podal o tom zprávu do Vídně. Zde bylo generálovo odepření rozkazu přijato velice nemilostivě, sám císař potvrdil sesazení Václava Hroznatý...
Čerpáno z: JÁNSKÝ, Jiří. Hroznatovci a páni z Gutštejna. V Domažlicích: Nakladatelství Českého lesa, 2009. s. 476, 478, 480. ISBN 978-80-87316-02-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:aaa57be0-3d99-11e4-bdb5-005056825209
Další zmínka:
Česko-bavorský archivní průvodce také zmiňuje Marquartstein:
https://www.portafontium.eu/sbguide/stam/32?language=cs
V knihách, kde jsme historii hradu předpokládali, jsme bohužel nenašli zmínky žádné:
Bavorske hrady a zamky / [text] Paola Caloreova ; [z anglickeho originalu ... prelozila Jana Horynova]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Slovart, 2004. -- 135 s. : barev. il. ; 31 cm. -- ISBN 80-7209-615-X (vaz.)
Bavorske hrady a zamky : turisticky pruvodce / Vladimir Novak ; obalka, graf. uprava a obr. Milan Myslivecek. -- Praha : Akademie Jana Amose Komenskeho, 1990. -- 64 s. : il. ; 20 cm. -- ISBN 80-7048-001-7 (broz.) : Kcs 20,00
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
07.11.2022 08:00