hrabě Lažanský a šach
Text dotazu
Přeji hezký den. Mám výstřižek z Českého slova z 31.03.1934, v němž prof. Karel Zmatlík píše o tom, jak došlo k prvnímu mezinárodnímu šachovému turnaji v Praze roku 1908. Bohužel můj výstřižek není úplný a tak moc prosím o jeho doplnění. Zde můj text:
Jak došlo k prvnímu mezinárodnímu turnaji v Praze před čtvrt stoletím.
V nedělních Lidových Novinách věnoval spisovatel K. Čapek feuilleton zajímavé osobnosti někdejší naší aristokracie, hr. Vladimíru Lažanskému. Tento svérázný kavalír, jenž sice česky se nikdy nenaučil, ač česky cítil na plných sto procent, jsa i krajně protidynastický, byl také náruživým šachistou. Když v roce 1907 konal se v Karlových Varech velký mezinárodní turnaj, jehož se zúčastnil i náš tehdejší velmistr Duras, zajel si pan hrabě z nedalekého svého panství Chýše do Karlových Varů, aby se také podíval zblízka, jak se vlastně doopravdy šach hraje. Přijel právě toho dne, kdy hrál Duras svou pověstnou partii s Teichmannem, kterou měl náš mistr, jak se říká "na dranc" prohranou, kterou však následkem osudné chyby soupeřovy ještě vyhrál. Hrabě byl naším mistrem nadšen a pozval ho po turnaji na svůj zámek v Chýši, kam Duras od té doby často k němu na zotavenou dojížděl. Tehdy prohlásil hr abě, že by se měl takový turnaj také v Praze uspořádat a projevil ochotu věnovat do začátku 2000 K (rozuměj rakouských). Poněvadž se příštím rokem měla konat v Praze jubilejní výstava Obchodní a živnostenské komory pražské, navázány styky s výstavním výborem, a tehdejší generální sekretář Obchodní komory dr. Hotovec se vzácnou pohotovostí se myšlenky ujal a k jejímu uskutečnění dopomohl. Ale bez popudu starého hraběte sotva by byla takováto na tehdejší naše poměry šachové odvážná myšlenka někoho napadla. Hrabě Lažanský hrál ovšem v šachy špatně, ale tím raději, jak tomu už v těchto případech bývá. Docházel i do šach. klubu Dobruský, aby si s někým zahrál. Jednou byl mu za soupeře doporučen také dnešní mistr Hromádka, ale asi po dvou partiích, které ovšem bez jakékoli námahy vyhrál, prohlásil, že s tak slabým hráčem nehraje. Starý pán byl tím velmi udiven a stěžoval si pak mistru Durasovi: "Ten Hromádka... (Karel Zmatlík, České slovo 31.3.1934. Bohužel
zbytek článku je ustřižen - JK)
Odpověď
Dobrý den,
konec článku z Českého slova "Jak došlo k prvnímu mezinárodnímu turnaji v Praze před čtvrt stoletím", který Vám chybí, je následující:
Starý pán byl tím velmi udiven a stěžoval si pak mistru Durasovi: "Ten Hromádek nechce se mnou zahrát, mám bejt mu moc slabej, co pak wirklich hraju tak špatně?" Duras měl tehdy mnoho práce, aby starého pána nějak uchlácholil.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.11.2007 10:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu