houfnice, tábor
Text dotazu
Dobrý den, ve škole se nyní učíme o Husitství.Tímto vás prosím o vysvětlení pojmů \"houfnice\" a \"tábor\".
Odpověď
"Houfnice" bylo polní dělo používané právě husity. Název vznikl buď jako označení děla používaného "při houfech", nebo naopak, "do houfů nepřátel střílejícího". Toto české slovo se nakonec rozšířilo i do jiných jazyků, neboť označovalo vlastně první čistě polní dělo v dějinách dělostřelectva. Ráže bývala 150 - 230 mm, kratší hlaveň (3,5 - 7násobek ráže) byla kovaná z pásů železa sevřených v prstenci. Prachová komora v zadní části hlavně byla užší, což způsobovalo větší energetický výkon prachové náplně. Projektily byly kamenné koule, hmotnost celého děla (i s kolovou lafetou) se pohybovala od 100 do 200 kg. Houfnice byla umísťována na dvoukolové lafetě, umožňující rychlý přesun a větší pohyblivost. Hlaveň byla upevněna železnými pásy v dřevěném ložišti. Vzadu mělo toto ložiště stvol s otvorem, jímž bylo nasazeno na klín, umožňující řízení náměru. Toto zařízení se vyskytovalo již za husitských válek. Rozsah náměru houfnice umožňoval střílet na cíle na odvrácených svazích nebo za hradbami. Název se používá dodnes pro děla s poměrně krátkou hlavní, a tedy i menší úsťovou rychlostí střely. Moderní houfnice je určena především k nepřímé střelbě, délku hlavně činí 30násobek kalibru, náměr je cca 65 stupňů a kalibr mezi 105 - 520 mm.
Informace byly čerpány z: KŘÍŽEK, Leonid; ČECH, Zdirad J.K. Encyklopedie zbraní a zbroje. Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-18-4.
Další informace o houfnici a jiných zbraních z období husitství naleznete i na stránce http://www.husitstvi.cz/vyzbroj-husitu.php .
Pokud jde o výraz "tábor", má několik významů: 1. vojenské ležení nebo zřízení jemu podobné; 2.shromáždění lidí pod širým nebem, meeting 3. skupina lidí stejného politického, náboženského nebo uměleckého smýšlení 4. příslušník táborského křídla husitů, táborita.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. Díl VI, T - Vůzek. Praha: SPN, 1951 - 1953.
S husitstvím souvisí i založení města Tábora, jehož jméno vzniklo z názvu hory Tabor v Nazaretu, v dnešním Izraeli. Více o založení Tábora husity se dozvíte na http://cs.wikipedia.org/wiki/Husitstv%C3%AD#Zalo.C5.BEen.C3.AD_T.C3.A1bora nebo http://www.radio.cz/cz/clanek/24894 .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 18:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu