-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den! Jak bylo organizováno hospodaření města Prahy? Jaké byly její zdroje a její vydání? Jaké byly výhledy a plány? Protože je otázka(y) široká, budu rád i za odkazy, kde lze tyto informace najít. Pokud byla tato otázka (odpověď) již zpracována, prosím, nasměrujte mně.
Dobrý den,
jak potvrzuje i komentář k použité literatuře v knize Praha, o hospodaření města Prahy ve 30.letech 20. století bylo vydáno velmi málo literatury.
Plány, výhledy, výdaje a další informace by mohl přinášet Věstník hlavního města Prahy, který vycházel dvakrát měsíčně celá 30.léta.( Věstník hlavního města Prahy. Praha : Hlavní město Praha, 1924-1940, 1945-1951 )
Určité informace by mohly být obsaženy i v publikacích:
KRATOCHVÍL, Miloš Václav. O vývoji městské správy pražské od roku 1848. V Praze : nákladem důchodů obce hlav. města Prahy, 1936
PLACHT, Otto. O vlivu krise na agendu veřejné správy. Praha : Hospodářská politika, 1933
ZAFOUK, Bedřich. Samosprávná knihovna hlavního města Prahy - svazek III.Vliv nové zákonné úpravy na finanční hospodářství pražské obce. Praha, 1928
Stručné pojednání o rozpočtování státních výdajů a příjmů, o organisaci služby poukazovací, účetní a pokladní, o evidenci hospodaření rozpočtovými úvěry, o kontrahování přechodných a dlouhodobých zápůjček jakož i o poměru státní pokladny k Národní bance Československé, s vylíčením historického vývoje účetní, pokladní a kontrolní služby na dnešním území československého státu : Přehled organisace vybírání daní, dávek, poplatků a cel v republice Československé. Praha : Min. financí, odd. II B/5 a, 1932
Mýtus a realita hospodářské vyspělosti Československa mezi světovými válkami. 1.vyd. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-716-X
Osm set let pražské samosprávy. 1.vyd. Praha : Archiv hl.m. Prahy ; Dolní Břežany : Scriptorium, 2002. ISBN 80-86197-38-7
Prostudovat můžete i Sborníky materiálií k Archivu hlavního města Prahy - Documenta Pragensia a Pražské sborníky historické ( více informací o sbornících naleznete na internetových stránkách:
http://www.ahmp.cz/publikace/index.html )
Dále se můžete obrátit na:
Archiv hlavního města Prahy: http://www.ahmp.cz/ Český statistický úřad:
http://www.czso.cz/ Městskou knihovnu v Praze: http://www.mlp.cz/ ( zde mají speciální fond a studovnu Pragensia )
Zdroje:
LEDVINKA, Václav.Praha. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-320-7
Katalog Národní knihovny (NKC):
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc
Internetové stránky Archivu hlavního města Prahy: http://www.ahmp.cz/
Ekonomické vědy, obchod
--
Národní knihovna ČR
14.11.2007 12:20