-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
potřebovala bych dohledat dokumenty o činnosti Horských spolků na území Severozápadních Čech a také jejich časopisy v případě, že je vydávaly.
Jedná se zejména o:
Gebirgsverein Teplitz,
Mittelgebirgsverein Lobositz,
Mittelgebirgsverein Leitmeritz,
Ústecký středohorský spolek.
Děkuji za radu a odpověď.
Krásný den
Dobrý den,
děkujeme Vám za Váš dotaz.
Vaší pozornosti bychom určitě doporučili knihu Martina Pelce Umění putovat z roku 2009.
V 3. kapitole nazvané Místopis německé turistiky v českých zemích je část věnovaná severním Čechám (str. 61 – 66). Zde naleznete informace o všech čtyřech Vámi uvedených spolcích.
Další pro Vás zajímavou částí je podkapitola 2.1 Ediční činnost (str. 115 – 122) z kapitoly Dichotomie turistického projektu, část druhá Účel vlastivědně osvětový.
Kniha bohužel nemá rejstřík, ale obsahuje 29 stránkový soupis literatury, ze které autor čerpal.
Naleznete zde archivní prameny s informací, o jaký fond se jedná a kde ho naleznete. Dále jsou zde uvedena periodika, tištěné zprávy a seznam použité literatury.
Dále je zajímavá kniha Německé tělovýchovné a sportovní spolky v českých zemích a Československu, kterou uspořádal Marek Waic a která představuje soubor studií k danému tématu.
Zde by pro Vás mohla být přínosná studie Německé turistické spolky v Československu 1918 – 1938 (str. 149 – 171), jejímž autorem je Martin Pelc.
V knize Dějiny města Litoměřic najdete stručný medailonek o Robertu Klutschakovi zakladateli Horského spolku Litoměřic (str. 403).
Z relevantních časopisů můžeme uvést:
Erzgebirgs-Zeitung – na něj vydával v letech 1880 – 1905 třetinu svého rozpočtu Horský spolek Teplice. Byl nejstarším časopisem turistických spolků v českých zemích. Vycházel od května 1880, jako orgán turistických spolků českých Krušných hor a Středohoří.
Časopis mají ve svém fondu např. následující knihovny a instituce:
*Regionální muzeum Teplice
*Muzeum města Ústí nad Labem
*Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem – chystá digitalizaci časopisu.
Kompletní seznam knihoven, které mají časopis ve svém fondu naleznete v Souborném katalogu ČR
Nordböhmische Touristen-Zeitung - od šestého ročníku přejmenováno na Aus deutschen Bergen s důrazem na říšsko-německé příhraničí.
Je volně dostupný v digitální knihovně Kramerius 5 a stejně tak jeho pokračování.
https://ndk.cz/periodical/uuid:a260e050-5597-11e7-b7b6-5ef3fc9ae867?accessibility=public
https://ndk.cz/periodical/uuid:0e456640-5d9c-11e7-8b50-001018b5eb5c?accessibility=public
Zdroje:
*PELC, Martin. Umění putovat: dějiny německých turistických spolků v českých zemích. Vyd. 1. Brno: Matice moravská, 2009. 390 s. Knižnice Matice moravské; sv. 27. ISBN 978-80-86488-64-6.
*WAIC, Marek, ed. Německé tělovýchovné a sportovní spolky v českých zemích a Československu = Deutsche Turn- und Sportvereine in den tschechischen Ländern und in der Tschechoslowakei. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2008. 558 s. ISBN 978-80-246-1489-2.
*SMETANA, Jan, ed. et al. Dějiny města Litoměřic. Vyd. 1. Litoměřice: Město Litoměřice, 1997. 479 s. ISBN 80-238-4357-5.
Souborný katalog České republiky (https://www.caslin.cz/caslin/homepage-caslin)
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
29.09.2022 08:00