HORMAYER, J. F.: Die Burgevesten und Ritterschlösser der österreichischen Monarchie - kdo a kde to má.
Text dotazu
Vážení, osměluji se na Vás obracet s prosbou o pomoc v následující delikátní záležitosti. Narazil jsem v článku Prof. Františka Musila na citaci HORMAYER, J. F.: Die Burgevesten und Ritterschlösser der österreichischen Monarchie, propátral jsem databáze několika knihoven, ale nikde jsem nenalezl bližších podrobností, resp. nikde to nemají. Znám pouze tuto citaci a z článku vím, že soubor je tvořen minimálně dvanácti svazky, neboť Prof. Musil se v článku zabýval hradem v Polné, přičemž odkazoval na sv. XII. Wien 1840, s. 78-79.
Můj dotaz by však zněl zda nevíte, kde by se tento komplet mohl vynacházet, resp. byli-li by zde zmíněn hrad Svojanov (východní Čechy) a pokud ano, bylo-li by možno získat kopii příslušné strany. Připravuji jeho (tedy Svojanova) průvodce a nerad bych opominul jakoukoliv možnost získat nějaké další, byť pravděpodobně pouze doplňující informace.
Moje vděčnost za případnou laskavou odpověď by téměř neznala mezí.
Odpověď
Dobrý den,
prozatím se nám nepodařilo najít tuto Hormayerovu (Hormayrovu) práci. Ve fondu NK je řada jeho prací i edice, které redigoval (mj. Archiv f. Geschichte, Statistik, Literatur u. Kunst - 27 sv. z r. 1824-37 nebo Taschenbuch f. d. vaterlandische Geschichte, jejíž Neue Folge vyšla ve 20. ročnících v letech 1830-1849). Zmíněná práce není ani v základní retrospektivní bibliografii německé literatury (Gesamtverzeichnis des deutschsprachigen Schrifttums (GV) 1700-1910, kde je soupis Hormayrova díla (jméno autora uvedeno v podobě: Hormayr, Joseph Freiherr von). Můžeme se ještě podívat do namátkově vybraného svazku z obou výše citovaných děl jestli by podle zaměření a obsahu bylo pravděpodobné, že by tam byl Svojanov (Fuerstenberg) uveden, ale něco podobného můžeme udělat jen výjimečně a v omezené míře. V každém případě budeme ještě pátrat a ozveme se.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu