Hora Yucca Mountain
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi prosím sdělit, kde leží Yucca Mountain, kolik měří a případně čím se vyznačuje? Mockrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Yucca Mountain je hora v USA v Navadě, blízko hranic s Kalifornií, asi 100 mil (160 km) severozápadně od Las Vegas. Nachází se ve Velké pánvi (Great Basin), na východ od Amargoské pouště.
Formace, která tvoří Yucca Mountain byla vytvořena několika velkými erupcemi z kaldery. (= Sopečný útvar, který vzniká propadnutím stěn sopky. Kaldery se často zaplňují vodou.) Sopečné erupce, které vytvořily Yucca Mountain skončily asi před 12 miliony lety. Tento prudký vulkanismus vyprodukoval téměř všechen (více než 99 procent) sopečný materiál v regionu Yucca Mountain. Před několika miliony lety, začal v této oblasti jiný typ erupce. Tyto erupce byly menší a mnohem méně výbušné. Poslední taková malá erupce nastala zhruba před 80.000 lety. Zbývající sopečný materiál (tedy méně než 1 procento) v regionu Yucca Mountain je výsledkem těchto menších erupcí.
Yucca mountain se měla stát hlubinným uložištěm pro vysoce radioaktivní odpad, ale tento projekt byl zrušen z politických důvodů.
Yucca mountain má pravděpodobně 406 m (1333 stop). A nachází se v nadmořské výšce 2044m (6707 stop).
Zdroje:
* http://en.wikipedia.org/wiki/Yucca_Mountain
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Kaldera
* http://en.wikipedia.org/wiki/Yucca_Mountain_nuclear_waste_repository
Projité zdroje:
* Nový atlas světa. Londýn : Dorling Kindersley, 1994. ISBN 80-85871-44-0.
* Kol. autorů. Ilustrovaný atlas světa pro nové století. 1. vyd. Praha : Reader's Digest výběr, spol. s.r.o., 1999. ISBN 80-86196-08-9.
* Spojené státy americké. 2. vyd. České v Ottově nakladatelství 1. vyd. Praha : Ottovo nakladatelství, 2004. ISBN 80-7360-094-3.
* KRIŽAN, Ľubomír. Lákavá Amerika. Bratislava : Belimex, 2002. ISBN 80-89083-29-3.
* PERNÍK, Jaroslav. Británie a USA : Ilustrované reálie. 1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2004. ISBN 80-7182-182-9.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 15:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu