Holocaust a výpovědi svědků
Text dotazu
Dobrý den,
píši bakalářskou práci o holocaustu - proč jsou důležité výpovědi svědků, a
pro toto téma sháním co nejvíce podkladů. Vzhledem k tomu, že obor studuji v
anglickém jazyce, je zapotřebí, aby co nejvíce použité literatury bylo též v
angličtině (ale uvítám i knížky v češtině). Bohužel jsem ale zatím moc
knížek nesehnala, a tak bych se Vás chtěla zeptat, zda nemáte alespoň
některé z následujících knížek ve Vaší knihovně (viz. seznam), popř. zda
byste mi mohl/a doporučit nějaké jiné knížky, které se zabývají otázkou,
proč holocaust potřebuje výpovědi svědků, a jiné historické události (např.
bitwa u Waterloo nebo renesance) výpovědi svědků nepotřebují.
Odpověď
Dobrý den,
některé z knih, které jste uvedla, jsou v České republice dostupné. Vlastní je jedna či několik knihoven v ČR (viz. závorka). Pokud se nejedná o knihovnu, u které máte zřízený čtenářský průkaz, je možné zažádat o zapůjčení knih(y) prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby. Více informací o této službě získáte v knihovně, kterou navštěvujete. Základní informace naleznete na stránkách Knihovny.cz:
http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/175-meziknihovni-sluzby.
* Clendinnen, Inga. Reading the holocaust. Cambridge  : Cambridge University Press , 2002. (Knihovna společenských věd T.G. Masaryka v Jinonicích (vydání
2002) , Univerzita Karlova - centrální katalog, Židovské muzeum Praha (vydání 1999), omezený náhled na Google books (http://books.google.com/)
*  Friedländer, Saul,  The years of extermination : Nazi Germany and the Jews, 1939-1945. New York : HarperCollins Publishers, 2007. (Židovské muzeum
Praha)
* LANGER, Lawrence L.  Holocaust ; Testimonies ; The Ruins of Memory. New Haven : Yale University Press, 1991. (Národní knihovna ČR, Židovské muzeum
Praha)
Kniha:
* Browning, Christopher R. Collected Memories : Holocaust History and Postwar Testimony. University of Wisconsin Press. 2003. (omezený náhled na Google - books) je v plném textu přístupná v rámci licencované databáze ebrary Academic Complete (v NK ČR
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3#ebrary)
Zbylé knih jsou dle souborných katalogů v České republice nedostupné. Jedná se o knihy:
* Boder, David P. I did not interview the dead. Urbana, University of Illinois Press, 1949.
* Joshua Greene; Shiva Kumar; Joanne Weiner Rudof. Witness : voices from the Holocaust. New York : Free Press, C2000.
* KRAFT,Robert Nathaniel. Memory perceived : recalling the Holocaust.
Westport, Conn. : Praeger, 2002.
* LANGER, Lawrence L.Using and abusing the Holocaust. Bloomington : Indiana University Press, C2006. (omezený náhled v Google-books)
Dané publikace je ovšem možné objednat ze zahraničí prostřednictvím mezinárodní meziknihovní služby (http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/175-meziknihovni-sluzby,
Mezinárodní meziknihovní služba v NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm.) Za vypůjčení knihy ze zahraničí je účtován manipulační poplatek (viz ceník knihovny, která danou službu poskytuje).
Další vhodnou literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím:
* Souborného katalogu ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc
* Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/
* Ebrary (v NK ČR
* Google books: http://books.google.com/
* Library of Congress: http://www.loc.gov/index.html *OCLC WorldCat - licencovaná online databáze (v NK ČR -
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3#oclc)
a dalších katalogů a databází - viz:
http://www.knihovny.cz/co-bylo-vydano/zahranicni-zdroje
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.02.2010 09:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu