Hokejisté z roku 1949
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda ještě žijí hokejoví mistři světa 1949 František Vacovský (1926) a Zdeněk Marek (1925), který emigroval do USA, a také Jiří Hainý (bratr Přemysla)? Mohli byste mi vypsat nějaké publikace, které se zaměřují na naše první hokejisty a první mistry světa?
Díky za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
František Vacovský oslavil v květnu tohoto roku 84 let a žije v Českých Budějovicích, Zdeněk Marek ještě také pravděpodobně žije, a to v New Yorku, ovšem poslední ověřenou informací, kterou máme k dispozici, je rozhovor se Z. Markem pořízený Českým rozhlasem přímo z USA v roce 2006. O Jiřím Hainém se nám bohužel nepodařilo nalézt žádné bližší údaje.
Podrobnější informace o životě Zdeňka Marka by měly být obsaženy také v následující publikaci:
MACKŮ, Jiří. Zapřené generace: vyškrtnuti z kroniky, vymazáni z paměti.
Praha: Typo JP, c2004. 310 s. : il., portréty, faksim. ; 24 cm. (Utajené stránky hokejové historie ; 1). ISBN 80-903425-0-7.
Obsahuje též: Obětovaní šampióni: mistři světa určení k likvidaci
* hokejisté -- Československo * politická perzekuce -- Československo * literatura faktu
Použité zdroje:
http://ceskobudejovicky.denik.cz/hokej_region/frantisek-vacovsky-oslavil--let20100518.html
http://ceskobudejovicky.denik.cz/hokej_region/doma-nas-mistry-vitali-s-velkou-slavou20100604.html
http://macku.blog.respekt.cz/c/19738/Pocta-hokejovemu-rovnez-mystifikatoru.html
* http://www.hokej.cz/index.php?view=clanek&lng=CZ&webid=513&id=38392
* http://www.hokejcb.cz/clanek.asp?id=4068
* http://www.radio.cz/en/article/76779
Následující publikace se věnují začátkům českého hokeje a také prvním mistrům světa, přidali jsme také dokument týkající se mistrovství z roku1949 (nalezené v elektronickém katalogu NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, údaje o možnostech výpůjčky případně pod ikonou Exempláře):
* PALOUŠ, Jan Arnold. Mušketýři s hokejkou: Vyprávění o smutných a veselých osudech našich prvních hokejistů. Praha: Mladá fronta, 1955. 225, [3] s.: [4] s. obr. příl. ; 8°.
Resumé: Člen prvního českého národního hokejového mužstva vzpomíná na nadšené průkopníky tohoto sportu, jejichž obětavost narážela na nepochopení a nezájem veřejnosti. Líčí počátky ledního hokeje, naše první mezinárodní zápasy v Chamonix r. 1909 a uzavírá své vzpomínky rokem 1921, kdy se čs. národní mužstvo zúčastnilo mistrovství Evropy ve Stockholmu.
* NOVOTNÝ, Jan. Mistrovství světa v ledním hockeyi. Praha: Mladá fronta, 1947. [42] s.; příč. 8°.
* MAŠLONKA, Štefan; PROCHÁZKA, Otakar. Oknem rozhlasové kabiny: Dívame sa zpät na majstrovstvo sveta 1947. V Praze: Čs. ústředí ledního hockeye, 1947 (Jana Andresky vd.). 74 s.: [XXIV] s. obr. příl. ; 8°.
* JENŠÍK, Miloslav. První mistři světa: pravdivá zpráva o zlaté partě ze Štvanice. Praha: Olympia, 1997. 135 s. : il., portréty ; 21 cm. ISBN 80-7033-438-X.
hokejové týmy -- Československo -- 1947 * literatura faktu
* LAUFER, Josef; TROUSIL, J. Jsme mistry světa. Praha : Svět v obrazech, 1949 (V. Neubert a synové, n.s.). 31, [1] s. : il. ; 31 cm. (Aktuality v obrazech; sv. 6).
Hokej - mistrovství světa 1949
* SÁBL, Václav; SIGMUND, Stanislav; GUT, Karel. Kniha o československém hokeji. Praha: Olympia, 1969 (Brno: Rudé právo). 251 s., [36] s. obr. příl.: il., portréty; 25 cm.
Resumé: Historie československého ledního hokeje od prvních nesmělých krůčků na domácím ledě, od křtu na mezinárodním kolbišti v Chamonix r. 1909 až k největším úspěchům na světových a evropských mistrovstvích a na olympijských hrách, ožívá ve vzpomínkách průkopníků tohoto populárního sportu i v názorech a osobních poznámkách našich současníků. Knihu uzavírá přehled mezistátních utkání Čech a Československa, pořadí ve světových soutěžích, přehled světových a evropských šampionátů, mezistátních utkání, seznam reprezentantů podle počtu sehraných utkání a tabulka střelců.
* ŠKUTINA, Vladimír; BAKALÁŘ, Robert. Ztracená léta: příběh hokejového zločinu. Pardubice : Helios, 1990. 144 s., [30] obr. příl. : il. ; 21 cm. ISBN 80-85211-00-9.
lední hokej -- Československo -- 1948-1968
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:40
jiří stránský píše:
Neděle 25.06.2017 17:29
Dobrý den, pan Jiří Hainý dodnes žije v Praze
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu