Hojsova Stráž
Text dotazu
Původ názvu Hojsova Stráž,kdo nebo co byl Hojsa(Hojza ?) a rovněž Stráž (nebo strž?) Děkuji
Odpověď
Dobry den,
slovo /"straz"/ v mistnim nazvu /"Hojsova Straz"/ zrejme poukazuje na existenci strazniho systemu, do nehoz tato oblast v davnych dobach mohla byt zapojena. Slovo /"Hojs"/ je prijmenim, ktere vzniklo ze slova /"hois"/ (spisovne: /"heiss"/) - "horky". Muze to byt jmeno nekdejsiho zdejsiho rychtare (v miste byla kralovacka rychta, ktera nalezela ke Kralovskemu hvozdu - take v prvni zmince o teto osade z r. 1614 se pouziva nazev "Hojsova rychta"). Nenasli jsme vsak zadne konkretni udaje o osobe, jejiz jmenem byla osada pojmenovana. Na zacatku 20. stol. se dohadovalo, zda nemecky nazev vesnice /"Eisenstrass"/ nebyl vytvoren z puvodniho ceskeho /"Hojsova Straz"/. Proti teto hypoteze svedci vsak skutecnost, ze v Kralovskem hvozde byla znama loziska zelezne rudy (/"Eisenstrass"/ znamena "zelezna cesta"). Zajimava je vsak foneticka podobnost obou nazvu.
Zdroje:
Profous, A.: Mistni jmena v Cechach: jejich vznik, puvodni vyznam a zmeny. Praha: CSAV, 1957
Olivova - Nezbedova, L. a kol.: Pomistni jmena v Cechach: o cem vypovidaji jmena poli, luk, lesu, hor, vod a cest. Praha: Academia, 1995
Podhola, R.: Ozveny sumavskych zvonu. Cesky Krumlov: Roman Podhola, 2006
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 10:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu