Hodnotící škála
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych našla odkazy k tomu tématu.
Kdykoliv jsi uděláte jakýkoliv test (IQ, motorický test, ...) vyjdou vám
výsledky v hodnotící škále dobrý (průměrný), výborný (nadprůměrný), atd. Mým
úkolem je vytvořit na takovouto hodnotící škálu (konkrétně u motorických
testů) interpretační fráze. Co znamená, že člověk je v dané věci dobrý,
nadprůměry, atd. Potřebuji najít něco nebo někoho, kdo takovéto škály již
"vysvětlil". Nemusí jít o obor sportu, může to být např. interpretace
výsledků IQ testů a podobně. Díky moc za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
hodnotící škály vychází z teorie pravděpodobnosti, z Gaussovy křivky normálního rozdělní - http://cs.wikipedia.org/wiki/Norm%C3%A1ln%C3%AD_rozd%C4%9Blen%C3%AD.
Doporučujeme Vám k přečtení kapitolu Statistické metody a měření z knihy Psychologie od Rity L. Atkinson [et al.](Praha : Portál, 2003).
Další informace můžete najít pod klíčovými slovy psychometrie, statistické metody v psychologii, motorické testy, diagnostika pohybových schopností apod.
Také se můžete obrátit na Tělovýchovnou knihovnu, kde Vám mohou poradit s dalšími vhodnými informačními zdroji:
http://www.ftvs.cuni.cz/knihovna/index.htm.
Vybrané zdroje:
* BLAHUŠ, Petr. Platnost a faktorová struktura motorických testů s použitím vektorů a matic. [1. vyd.]. Praha : [s.n.], 1976. 53 s.
* FILIP, Václav. Praktický manuál psychiatrických posuzovacích stupnic. 1.
vyd. Praha : Psychiatrické centrum, 1997. 213 s.
* Metodiky hodnocení psychosenzomotorického potenciálu člověka :
http://www.hkcr.cz/download.aspx?dontparse=true&FileID=1612.
* REITEROVÁ, Eva. Psychometrie : pro studenty kombinovaného studia psychologie. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2005. 64 s. (Studijní texty pro distanční studium)
* REITEROVÁ, Eva,. Základy psychometrie. 2. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 117 s. : il. ISBN 978-80-244-2065-3 (brož.)
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 09:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu