Hnutí za krásnou literaturu
Text dotazu
Dobrý den,
dostala jsem dosti zvláštní otázku do ruky, která zněla co to bylo Hnutí za
krásnou literaturu. Ať jsem prohledávala jak chtěla, tak se mi nepodařilo
najít informaci. Bohužel k podrobnějšímu fondu, který na toto téma sídlí n
NK se nedostanu jelikož pocházím z Ostravska a tak mě napadlo obrátit se na
vás.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
informace o "Hnutí za krásnou literaturu" se nám taktéž nepodařilo dohledat.
Ke konci 19. století ovšem vzniklo "Hnutí za krásnou knihu". Je tedy možné, že otázka, kterou jste dostala, se vztahuje k tomuto hnutí.
"Hnutí za krásnou knihu se zrodilo v Anglii a je spojováno se jménem Wiliama Morrise. u nás začíná obnova krásné knihy v roce 1984 Knihovnou Moderní revue, kterou vydával Arnošt Procházka. Pro tuto edici pracovali S.K.
Neumann a Zdenka Braunerová. Od roku 1898 vydával Hugo Kosterka edici Symposion. V letech 1908 - 1915 vydal několik vynikajícím způsobem upravených knih Spolek českých bibliofilů."
(Studie o technice v českých zemích 1800-1918. IV. 1. vyd. Praha : Národní technické muzeum, 1986 . s. 202.)
Více informací o daném hnutí a jeho osobnostech můžete nalézt v knize:
*  BOHATCOVÁ, Mirjam. Česká kniha v proměnách staletí. 1. vyd. Praha :
Panorama, 1990. ISBN 80-7038-131-0. (kapitola: Umění moderní knižní tvorby.
Obrození české knihy na počátku 20. století. + kapitola: Knižní vazba ve 20. století).
Další zajímavou a užitečnou literaturou k tématu by pro Vás mohla být kniha:
*  Spolek českých bibliofilů : krásné tisky ve vztahu k české knižní kultuře
: 1908-2008. 1. vyd. V Praze : Spolek českých bibliofilů, 2008.  ISBN 978-80-904135-0-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 16:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu