hledání příbuzného
Text dotazu
Snažím se zjistit bižší informace o mém prastrýci Václavu Lejhancovi z Kozašic u Přelouče, který bojoval v 1.světové válce a údajně padl na Piavě. Nic bližšího nevím.
Odpověď
Dobrý den,
pokud bojoval Váš prastrýc na straně rakousko-uherské armády, můžete k dohledání použít seznam padlých "Verlustliste ausgegeben am ...", popřípadě seznam  hospitalizovaných osob "Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am...". Tyto dokumenty jsou volně dostupné v digitalizované podobě v rámci  systému Kramerius Národní knihovny ČR:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24597520
V systému je možné fulltextově vyhledávat. Pro vyhledávání  je třeba zadávat hledané výrazy v různých tvarech a pádech, při hledání dvou blízkých slov se používají uvozovky (např. "Lejhanec, Václav"; "Václav Lejhanec", "Václava Lejhance" apod.). Zápis padlých, zajatých či raněných vojáků je v listu povětšinou ve tvaru "příjmení, jméno".
Zběžným vyhledáváním se nám ovšem žádné údaje k osobě Václava Lejhance dohledat nepodařilo.
Načtení nekvalitního textu předlohy metodou OCR není  ovšem vždy spolehlivé.  Můžete tedy zkusit projít dané seznamy jednotlivě.
Pokud Váš prastrýc patřil k legionářům, byl by uveden v databázi legionářů Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
Zde se nám ovšem podařilo dohledat pouze Josefa Lejhance (nar. 8. 8. 1896) z obce Lhota u Přelouče.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Vojenský historický archiv: http://www.vuapraha.cz/Pages/AdresyAKontakty.aspx , který dochované vojenské materiály archivuje. Více informací k pohybu českých vojáků na italské frontě by Vám mohli poskytnout i kolegové z Knihovny Vojenského historického ústavu: http://www.vhu.cz/, popřípadě se můžete obrátit též na Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/
Knihy o bitvě na Piavě:
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 3. díl, Do hořkého konce. Vyd. 1. Praha: Libri, 2007. 299 s. ISBN 978-80-7277-327-5.
* FUČÍK, Josef. Piava 1918. Vyd. 1. Praha: Havran, 2001. 285 s., [8] s. obr. příl. Krok; sv. 1. ISBN 80-86515-05-2.
* ČEPELKA, Milan. Fronta v Dolomitech 1915-1917: příběhy, události, fakta, muzea války v přírodě, 1. světová válka v Dolomitech, minulost a dnešek na dávném frontovém území. 6., dopl. a rozš. vyd. [Lysá nad Labem]: M. Čepelka, 2011. 319 s. ISBN 978-80-260-0385- aj.
Viz Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Databáze legionářů a válečných hrobů:
* http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
* http://www.valecnehroby.army.cz/htm/5_0.html
Další zajímavé odkazy:
* http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10169695205-muj-deda-byl-vojak-valcil-na-piave/408235100021005/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.03.2014 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu