hledání knihy
Text dotazu
Dobrý den, dostala se mi do rukou kniha Jan Burk
:Historie židlochovických domů a jejich držitelů za léta 1609-1791 a je to
neocenitelná pomůcka.
Chci se zeptat- existuje něco obdobného např. pro Blansko a okolí, Štěpánov,
Mikulčice ...? Poradíte kde hledatpodobnou literaturu ?
Odpověď
Dobrý den,
knižní publikace je možné hledat buď v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), nebo České národní bibliografii (http://aleph.nkp.cz/cze/cnb ). Tyto databáze obsahují záznamy všech dokumentů získaných NK ČR po r. 1995, záznamy starších dokumentů jsou postupně doplňovány. Česká produkce je elektronicky zpracována téměř v úplnosti za celé 20. století. Pro vyhledávání můžete využít zejména pole Předmět, kam lze zadávat klíčová slova a různě je kombinovat pomocí logických operátorů AND, OR, NOT a pravostranně rozšiřovat pomocí znaménka "?" (např. blansk? and dom?). Podrobnější informace o možnostech vyhledávání naleznete na úvodní stránce pod vyhledávacím formulářem nebo v nápovědě.
Řada dokumentů však nemusela být vydána knižně, ale v podobě článků, příspěvků ve sbornících nebo odborných studií. Doporučovali bychom proto hledat mj. ještě ve všeobecné článkové databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ), která obsahuje záznamy článků z denního tisku i některých odborných periodik vydaných od r. 1991.
Pro obor historie existuje oborová bibliografie Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz ), rozhraní nabízí také vyhledávání v rejstřících Českého časopisu historického. Tento zdroj by pro Vás mohl být obzvlášť užitečný. V něm jsme nalezli jediný článek týkající se Blanska, který se svým obsahem podobá Vámi uvedené publikaci:
GRUNDA, Blahomil. Blanenské náměstí a držitelé jeho usedlostí v 19. století. SbM-Blansko 2002, s. 17-27. Rés. něm. s. 27. Der Gemeindeplatz von Blansko und seine Ansässigkeitsbesitzer im 19. Jahrhundert.
Náměstí - domy městské - držba majetková - 1800-1900 - Blansko
Dále je možné využít také regionální bibliografie, které mohou odkazovat na zdroje, jiným způsobem nedohledatelné. Jihomoravský kraj bohužel nemá regionální bibliografii v elektronické podobě, nicméně existují bibliografie tištěné, které je možné dohledat např. prostřednictvím našeho elektronického katalogu. Jako příklad uvádíme:
Bibliografie okresu Blansko / Zprac. Jaromír Kubíček... [aj.] ; Fot. Aťa Skládanková. -- 1. vyd.. -- Brno : Muzejní a vlastivědná společnost : Státní vědecká knihovna ; Blansko : Okresní knihovna, 1987 (Brno : Rudé právo). 349 s. : [32] s. fot. ; 23 cm
* regionální bibliografie * retrospektivní bibliografie * Blansko (okres) - dějiny a vlastivěda - bibliografie regionální
Jihomoravský kraj v tisku ... : soupis publikací a článků. -- Brno : Státní vědecká knihovna, [1960?]-. -- sv. ; 21 cm. -- (Prameny k souběžné regionální bibliografii Čech a Moravy). 1x ročně
* Morava jižní (Česko) * Jihomoravský kraj (Česko) * regionální bibliografie
Přehled regionálních bibliografií pro jednotlivé kraje je zveřejněn na našich webových stránkách na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_clanky_bib_regionalni.htm#online .
Další informace k této problematice byste mohla získat také z archivních fondů obcí, které často obsahují např. obecní kroniky nebo jiným způsobem mapují dějiny obce. Archivní fondy je možné vyhledávat ve volně dostupné databázi na stránkách Ministerstva vnitra ČR - Archivní fondy a sbírky v České republice (http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx), která obsahuje informace o obsahu fondu, jeho uložení, rozsahu a také možnostech zpřístupnění.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2011 14:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu