Hledám slova české písně
Text dotazu
Má jméno Jan a je to syn - já sestro chvátám a sestra řekla má teď hlad a je to celý táta, mžourá z bílých plín a růžový má klín a jméno Jan, je to syn
Odpověď
Dobrý den,
text písně, kterou hledáte, jsme nalezli v časopise Melodie z ledna 1974. Jmenuje se Má jméno Jan a slova písně na hudbu Gilberta O´Sullivana (originál možná Alone Again (Naturally) složil Zdeněk Borovec. Píseň zpíval pravděpodobně Pavel Vitoch.
Má jméno Jan
Tehdy mě to táhlo ven
a končil pomalu den
a vítr už splách
smog jízdních drah
a závodních jídelen,
svit líbal brázdy střech
a já měl náhle spěch,
všude mír a klid,
něco má se dít,
ať si říkají, že jsem blázen,
už zvoním u těch vrat:
Já bych rád...
Já, sestro, chvátám!
A sestra řekla: Má teď hlad
a je to celý táta,
mžourá z bílých plín
a růžový má klín
a jméno Jan - je to syn.
Jak to chodí ráno - znáš,
Hra všední, stále táž.
Každý máme snad
někde automat,
kde lacino se jí, či dráž,
ale já měl náhle cíl,
už nejsem, čím jsem byl,
žil jsem hůř i líp,
dělal spoustu chyb,
ale přece jen nejsem blázen,
vrátím se zas tam,
prostě sám
už nemám stání,
co na tom? Jen když dítě mám,
a ten zázrak, páni,
mžourá na mne z plín
a růžový má klín
a jméno Jan - je to syn.
To pápěří, co vítr zvedne,
co člověk v noci, ve dne
hlídá,
jen spí a snídá,
proč mám to rád, proč mám to rád?
Má jméno Jan - je to syn.
Je to už spousta let
a nekvete hloh, co kvet,
kluk má od domu klíč
a je stále pryč,
asi taky už má svůj svět,
my tu se ženou knížky čtem,
tak v čem je ten háček, v čem?
Žijem hůř i líp,
máme spoustu chyb,
ale byl jsem či nebyl blázen,
když jsem v oněch dnech,
měl na ten spěch,
já, sestro, chvátám.
A sestra řekla: Má teď hlad
a je to celý táta,
mžourá z bílých plín
a růžový má klín
a jméno Jan - je to syn.
Má jméno Jan, je to syn.
Použité zdroje:
* Melodie: časopis, který hraje. 1974, 12(1). S. 25. ISSN 0025-8997. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4b12642e-add1-4006-8e28-c586402bdd76
* Pavel Vitoch. In: WASSERBERGER, Igor, MATZNER, Antonín a POLEDŇÁK, Ivan. Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby, [Díl] III: Část jmenná. Československá scéna - osobnosti a soubory. Praha: Supraphon, 1990. S. 599. ISBN 80-7058-210-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8e0835f0-a74d-11e3-b74a-5ef3fc9ae867
https://www.midisoubory.cz/index.php?AKCE=FORUM_PRISPEVKY&ID=3&START=126
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.08.2022 11:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu