-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
prosím Vás o pomoc při hledání názvu knihy.
Jedná se o knihu, kterou jsem četla jako malá a vím o ní toto:
-soubor povídek, které byly odezvou války
- mezi povídkami byl Aškenázy a jeho Vajíčko
- jedna z povídek byla Mahlerova a figurovalo v ní, nebo se dokonce jmenovala: Teď, v tuto chvíli, která se věnovala tématu Lidice, jak ji potom přepracoval pro Nokturno. Mám pocit, že tak celý soubor jmenoval Teď, v tuto chvíli, ale nemohu ji nikde pod tímto názvem najít
- mezi autory byl i Škvorecký
- byla krásně ilustrována a kvalitně vypravena
Vzhledem k tomu, že Mahler téma Lidice otevřel na začátku 60. let a jednalo se o zakázané autory, domnívám se, že kniha vyšla mezi lety 1960-1969.
Je možné, že šla do stoupy a u nás doma se záhadně ocitl nějaký zakázaný výtisk?
Knihu jsem půjčila už ji nemám. :(
Děkuji za pomoc
Dobrý den,
v 60. letech vyšlo několik knih, které vždy alespoň z části odpovídají Vašemu popisu. Žádná z nich ovšem neobsahuje všechny Vámi uvedené povídky. Pravděpodobně nejvíce Vašemu popisu odpovídá kniha "Slunce zašlo za mraky", jež vyšla na počátku 60. let, nachází se v ní povídka Zdeňka Mahlera "Teď, v tuto chvíli" a mezi příspěvky jsou též povídky od Josefa Škvoreckého a Ludvíka Aškenazyho (i když v tomto případě se nejedná o povídku Vajíčko ale dvě povídky: Knoflík a Dušan a generál). Kniha je navíc doplněna řadou velmi pěkných kreseb Václava Sivka.
* IVANOV, Miroslav, ed. Slunce zašlo za mraky. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1963. 177 s. Živé knihy; sv. 52. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000614612&local_base=NKC ) (viz též: http://www.antikvariat-delta.cz/Slunce-zaslo-za-mraky-d1733.htm?tab=description )
V 60. letech byla vydána ještě jedna povídková kniha, ve které jsou příspěvky Josefa Škvoreckého a Ludvíka Aškenazyho (opět se ovšem nejedná o povídku Vajíčko). Povídky v této knize jsou rozličnějšího zaměření. Jedná se o knihou:
* DRÁBKOVÁ, Květa, ed. Povídka 62: [sborník]. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1963. 203, [4] s. Klíč. (http://www.databazeknih.cz/knihy/povidka-62-149398 )
Povídková kniha Vajíčko Ludvíka Aškenázyho vyšla též v průběhu 60. let. Autorem povídek je v tomto případě pouze Ludvík Aškenázy:
* AŠKENAZY, Ludvík. Vajíčko. [1. vyd.]. Praha: Československý spisovatel, 1963. 118, [3] s. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000233933&local_base=NKC;
Vámi uvedenému tématu holokaustu a válce se věnuje též novější kniha (opět jsou v ní povídky od Škvoreckého a Aškenázyho):
* ŠKVORECKÝ, Josef et al. Souhvězdí smutku. 1. vyd. Praha: Epocha, 2003. 299 s. ISBN 80-86328-13-9. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001244649&local_base=NKC; http://www.databazeknih.cz/knihy/souhvezdi-smutku-37240 )
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
09.08.2016 09:21