Hledám knihovnu kde jsou uchovány noviny Lidová demokracie (vydávala ostravská sociální demokracie) ročník 1946 a 1947
Text dotazu
Vážení,
v jednom ročníku z uvedených, byl seriál článků o konfidentu Gestapa o Janu Cvirzovi. Tento seriál bych potřeboval k aktualizaci vzpomínky na mého spolužáka, kterého má tento Jan Cvirz na svědomí.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dohledávání článků z daného časového období je bohužel problematické.
Jediným zdrojem, který nám může při vyhledávání článků pomoci, je Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952, kterou Národní knihovna vytvářela v 50. letech. V této bibliografii jsme prošli oddíl věnovaný 2. světové válce - nacisté, kolaboranti. Článek, který by pojednával o konfidentu gestapa Janu Cwirzovi, zde ovšem zmíněn není.
Jediným článkem, který odpovídá tématicky Vašemu popisu, je článek: B.Z. Ostravské gestapo. Československá demokracie. 22. 11. 1945, s. 3; 24. 11. 1945, s. 2; 30. 11. 1945. s. 2.
Popisu, který jste uvedl (tedy, že se jedná o periodikum ostravské sociální demokracie), by výše zmíněné periodikum spíše odpovídalo. Lidová demokracie byla vydávána v Praze, Československou demokracii vydávala Župa československé sociální demokracie v Ostravě.
Československou demokracii by dle Souborného katalogu - seriály (http://aleph.nkp.cz/cze/skcp ) měla vlastnit Vědecká knihovna Olomouc a Slezské zemské muzeum - Ústřední knihovna.
Pokud se nejedná o článek, který hledáte, bude pravděpodobně nezbytné prohledat vytipované roky konkrétního periodika přímým listováním v novinách. Československá demokracie je dostupná ve výše uvedených knihovnách, Lidovou demokracii nabízí například Vědecká knihovna Olomouc, Národní knihovna ČR či Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích (viz Souborný katalog - seriály - http://aleph.nkp.cz/cze/skcp) .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.03.2011 12:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu