Hlavní štáb ČSR
Text dotazu
Dobrý den,
Máte k dispozici informace o tom, jak vypadala struktura jednotlivých oddělení Hlavního štábu a jaká byla náplň jejich práce v míru i v případě války?
Děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
bohužel, naše knihovna takovéto informace k dispozici nemá. Struktura jednotlivých oddělení Hlavního štábu prošla v průběhu let několika restrukturalizacemi a bez uvedení přesného časového vymezení na ni nelze odpovědět. V současní době nám není známa publikace, která by popisovala strukturu jednotlivých oddělení a její vývoj a proměny v běhu času. Zatímco o některých odděleních bylo již publikováno značné množství odborných článků (například Obranné zpravodajství viz https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/0801-76-89.pdf) o jiných nám není známo, že by bylo něco publikováno (například dopravní nebo materiální). Základní přehled pro roky 1945-1950 naleznete zde (https://www.valka.cz/Oddeleni-hlavniho-stabu-c511734).
Dohledání organizační struktury konkrétního oddělení v konkrétních letech je záležitostí archivního prvovýzkumu. Obraťte se proto spíše na naše kolegy ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu v Praze - Ruzyni (viz www.vuapraha.cz).
Použité zdroje
konzultace s historikem - specialistou
https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/0801-76-89.pdf
https://www.valka.cz/Oddeleni-hlavniho-stabu-c511734
https://is.muni.cz/[…]/M_CLA_7.pdf
Vojenské dějiny Československa. V. díl, (1945-1955). 1. vyd. Praha : Naše vojsko, 1989. 591 s. ISBN 80-206-0056-6
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
28.03.2024 19:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu