Hitler, dětství
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jak A. Hitler vyrůstal a kolik je pravdy na tom, že měl nevlastního bratra.
Odpověď
Adolf Hitler vyrustal v Dolnich Rakousech v pomerne majetne rodine celniho urednika. Jeho detstvi bylo - z duvodu otcovy profese - poznamenano castym stehovanim.  Byl ctvrtym a prvnim prezivsim ditetem Aloise Hitlera (puvodne Alois Schicklgruber) a Klary (rozene Poelzlove), ktera byla treti Aloisovou manzelkou. Je znamo o celkem deviti detech s Aloisovych nemanzelskych styku a dvou poslednich manzelstvi (s prvni zenou nemel deti), ctyri z nich ovsem zemrely uz v utlem detstvi. S manzelstvi Aloise Hitlera a Franzisky Matzelbergerove prezili Adolfova nevlastni sestra Angela (1883-1949) a nevlastni bratr Alois (1882-1956).
Je znamo o Hitlerove slozitem vztahu k prisnemu a pedantickemu otci, ktery se ke svym detem casto choval agresivne az krute. S otcovem chladnym vztahem kontrastovala matcina oddanost a laskyplnost. Vsichni sourozenci (krome zminenych Aloise a Angely, i Adolfova sestra Paula a bratr Edmund, ktery ovsem zemrel v r. 1900) vyrustali ve spolecne domacnosti, ve ktere pobyvala i Klarina sestra Johanna Poelzlova, jez se podilela na peci o deti.
Pro vice informaci doporucuji monografii Iana Kershawa Hitler: 1889-1936:
Hybris, kde je Hitlerovo detstvi a mladi velice podrobne zpracovano.
Zdroje:
Kershaw, I.: Hitler: 1889-1936: Hybris. Praha: Argo, 2004
Steffahn, H.: Hitler. Praha: Votobia, 1996
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 17:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu