-
To se mi líbí
-
Doporučit
Hledám historii vsi Výšice. V několika pramenech je uvedena první zmínka o obci jako r.1045, (např Český statistický úřad. Historický lexikon obcí České republiky 1869–2005 (1. díl). Praha: Český statistický úřad, 2006. 760 s. Dostupné online. ISBN 80-250-1310-3. S. 250.), dále je uváděno, že v té době "patřila spolu s Rakovicemi do majetku Břevnovského kláštera." např. https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BD%C5%A1ice.
Dalo by se najít, ve kterém dokumentu je tato zmínka? Je případně tento dokument dostupný v elektronické podobě?
Dobrý den,
podle informací, které se nám podařilo dohledat, se první písemná zmínka o vsi váže na událost, když český kníže Břetislav I. v roce 1045 daroval Břevnovskému klášteru pozemky, jejichž součástí byla i ves Výšice. Nejlepší přehled o nejstarších písemných zmínkách nabízí edice publikací o místních jménech v Čechách, na Moravě a v Slezsku, které často obsahují i citace pramenů. V svazku zaměřeném na místní jména v Čechách jsme nalezli záznam i o obci Výšice – informace o první zmínce z roku 1045 a také zmínky z dalších následujících let. Zde uvádíme úryvek z publikace:
„Vyšice (lid. ty Vejšice, do Vejšic, vejšickej), ves 12 km jjv. od Březnice: 1045 sp. 13, ego Brecizlaus ..dux Boemorum ..ecclesiam in Břevnov ..construxi et eidem ..hasvillas ..dedi: Smilovice, Waisovice* et in villa Vezduhovicih tres homines, СВ. I, 353e; (*Orth- Sládek, Friedrich, Profous II, 454 vykládají Kvasejovice, Sedl. MS. 942 řadí jm. Waisowice sem!); 1336 in Camyk oppido,. .in v. Ticzkow, in villa Wessicz ..in v. Kozarzowicz, RB. IV, 145; 1341 conuentum ..Brewnouiensem, ..in he- reditate ..monastern in Wayssowicz, RB. IV, 336/852; 1406 Ziebrakow, . .Wayssowicze, . .Nezamislycze, DRC. 152; 1455 (1431) Talín a Wayšowice v kraji Plzeňském, AČ. 2, 192/356; 1483 (ke kl. břevnov.) ves Vayšice, Sedl. z rkp. AVIISbýv. A.kl. břevn.; 1542vUzeni- cích tvrz, ..ve vsi Vajšicích, . .v Černivště, DZ. v. 1 (Vavr.) 142/303; 1572 Zdeněk Běšín z Běšin na Uzenicích ves c. Veyšice prodal ..br. Deymům ze Stříteže na Čimelicích, Sedl. z DZ. 17 N 14; 1654 Wegssycze, BR. 21/219; 1790 Hft Drahenitz: Wegschitz, Schal. III, 57; 1840 Weyschitz (Wegssice), Som. VIII, 88; 1848 Výšice, PalP. 337. Nynější podobu jména konstruoval teprv Palacký, staré doklady mají však v 1. slabice -o/-, -e-, -ej- a budí pochybnost o tom, že je toto MJ. z OJ. Výš. Není to však vyloučeno, neboť i jm. Vyšík je už 1390 zaznamenáno v podobě Wayssik (TomZ. n. 268).“
(Zdroj: Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957, s. 674. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:42977010-c49c-11e3-bb44-5ef3fc9bb22f)
Tyto informace vážící se k první písemné zmínce jsou sice uvedeny latinsky, ale lze z nich vyrozumět kontext spojený s Břevnovským klášterem a Břetislavem I. O této události se zmiňuje také starší publikace věnována svatému Vojtěchovi – zakladateli Břevnovského kláštera. Zde uvádíme krátký úryvek (publikace užívá staršího názvu obce Vajšovice):
„Kníže Břetislav I. (1037—1055) náboženského vzdělání vůbec milovníkem jsa horlivým, vzácnou přízní nakloněn byl klášteru na Sázavě a klášteru břevnovskému. R. 1045 v Břevnově rozšířiv klášter a zbudovav tam k poctivosti sv. Vojtěcha chrám větší, věnem novému chrámu daroval hojné vsí s poddanými a příslušenstvím, a to Smilovice, Vajsovice (Kvasejovice), ve Zduchovicích 3 poddané, v Podmoklích 8 poddaných, v Rakovicích (u Čimelic) 8 poddaných a po půl vsi v Budehosticích, Nutovicích a Žehrovicích; ve Zlýčíně a Křepenicích po jednom poddaném, kteřížto oba někdy pro zločin k smrti odsouzeni byli.“
(Zdroj: KRÁSL, František a JEŽEK, Jan. Sv. Vojtěch, druhý biskup pražský, jeho klášter i úcta u lidu. Praha: Dědictví sv. Prokopa, 1898 s. 322. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:36741df2-207b-4a15-bdfb-475f6a6353dd).
Obě uvedené publikace čerpají informace z Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae, tzv. Český diplomatář, což je ediční řada publikující v chronologickém pořadí úplné texty všech listin a listů, týkající se celého území středověkého českého království. Diplomatář je dostupný i online v digitalizované verzi a na str. 152 - 154 (dok. č. 379) se nachází listina týkající darování pozemků Břevnovskému klášteru Břetislavem I. Dokument naleznete zde: FRIEDRICH, Gustav. Codex diplomaticus et epistolaris Regni Bohemiae. Pragae: Sumptibus comitiorum Regni Bohemiae, 1907, s. 352. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:0a093c9f-5a17-4e44-8de7-b969b15aa7fe
Pro získání dalších informací Vám ještě můžeme doporučit obrátit se na Státní oblastí archiv v Třeboni, kontakty naleznete zde: https://www.ceskearchivy.cz/statni-okresni-archivy/strakonice/soka-strakonice-kontakty. Archiv má k dispozici i digitalizované archiválie a když se v rozhraní digitálního archivu registrujete jako uživatel, můžete si třeba prohlížet kroniku obce online zde: https://digi.ceskearchivy.cz/305557.
Další zdroje, ze kterých jsme čerpali informace:
-SIBLÍK, Josef. Blatensko a Březnicko: obraz poměrů přírodních, historických, místopisných, školských a národopisných prací učitelstva. Blatná: Učitelstvo obec. a měšťan. škol, 1915. s. 313. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f0bf1cc0-4793-11e6-ad5e-5ef3fc9bb22f
-Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. Český statistický úřad. s. 590. ISBN 80-250-1311-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:062371d0-1d9c-11e8-8ee4-005056825209
-https://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_diplomaticus_et_epistolaris_regni_Bohemiae
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
17.12.2021 14:19