historie Soběnova a obcec Přísečno
Text dotazu
Dobrý den, je v knize od Ladislava Ambrože Soběnov a okolí zmínka o sedláckém rodu Šedivých z Přísečna? A je v ní zaznamenáná první zmínka o obci Přísečno? Matriky pro tyto obce byly před rokem 1800 zničeny požárem a nemohu se dopátrat k nějaké další informaci. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď, bohužel Vás příliš nepotěšíme. Kniha L.Ambrože "Soběnov: dějiny obce a školy" se nenachází v Univerzálním knihovním fondu Národní knihovny nenachází. Podle souborného katalogu je dostupná v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001625751&local_base=SKC,
respektive
http://arl.cbvk.cz/i2/i2.search.cls?ictx=cbvk&iset=1&CSPCHD=000000000000427c
ef3YYm00007_z0n_yHXyp$Hovj1gfwew--), doporučovali bychom Vám obrátit se tedy na tuto knihovnu (http://www.cbvk.cz/, http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/jihoceska-vedecka-knihovna-v-ceskych
-budejovicich/).
Kniha "Místní jména v Čechách" uvádí, že se první písemná zmínka o Přísečnu objevila v roce 1541 (ves Prziseczna (k faře soběnovské příslušná), zdrojem této informace by měl být článek Josefa Jiřečka Statky panův z Rožmberka uveřejněný v Památkách archaeologicky, 1875, roc. 10, sv. 1, sesit 2, s.
349), v roce 1586 se objevilo označení Przisecze (zdroj:  Urbar der Herrschaft Gratzen. Urbar panstvi novohrad., tento urbar pravdepodobne dale v roce 1899 publikoval Anton Teichl v knize Geschichte der herrschaft Gratzen, mit zugrundelegung des urbars vom jahre 1553, tato kniha je dostupna mimo jine i v JVK Ceske Budejovice - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001627060&local_base=SKC).
Berní rula v roce 1654 pak uvádí vesnici jako Pffaffendorf, v letech 1720 a
1789 je zmiňováno označení Pfaffendorf a v roce 1841 se objevuje české i německé jméno, tj. Pfaffendorf i Přisečno.
Ve zmíněné knize "Geschichte der herrschaft Gratzen, mit zugrundelegung des urbars vom jahre 1553" jsou v obci Pfaffendorf (Prisece, Prisecna, Prisecno) uvedeni Johann Holba, Ambros Wawra a Jakob Sediwy).
použité zdroje:
* PROFOUS, Antonin. Mistni jmena v Cechach: jejich vznik, puvodni vyznam a zmeny. Dil III, M-R. Praha: Ceska akademie ved a umeni ve Statnim nakladatelstvi ucebnic, 1951. s. 482-483.
* Zemepisny lexikon CR. Obce a sidla. N-Z. Praha: Academia, 1991. s. 768.
ISBN 80-200-0317-7.
* TEICHL, Anton. Geschichte der herrschaft Gratzen, mit zugrundelegung des urbars vom jahre 1553. Gratzen: Im Selbstverlage des Verfassers, 1899. s.
280.
V digitalním archivu SOA Třeboň jsme nalezli Soupis poddaných Velkostatku Nové Hrady z 17.-19. století (http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs), snad by Vám mohly pomoci i tyto zdroje. Ve Statním okresním archivu Český Krumlov je pak uložený fond Farního úřadu Soběnov Jako další zdroje genealogických informací se velmi často používají gruntovnice, údaje z Berní ruly, Soupisu poddaných podle víry atd., ale jde o zdroje odlišného charakteru, takže nemohou sloužit jako náhrada matrik.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.08.2012 08:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu