historie šlechtického rodu Oulovky
Text dotazu
Dobrý den,
scháním informace o šlechtickém rodu Oulovský,který měl působit na území
Polska v Krakově,nebo ve Slezku,měl by to být rod který byl spíše
náboženského směru(biskupové,kněží atd.)měl také na starosti výstavbu
kostela svaté Anny v Krakově!!!Mohl se také jmenovat Orlowsky!!!
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za časovou prodlevu v odpovídání Vašeho dotazu. Knihy, které jsme k Vašemu dotazu potřebovali prostudovat, se nacházejí v depozitáři mimo budovu Národní knihovny ČR, expedice těchto dokumentů je časově náročnější.
Rod Orlowski (či Orlowscy) je zmíněn pouze v několika publikacích. Zmínku o rodu Oulovsky jsme nenalezli v žádném z níže uvedených zdrojů.
Několikrát jsme narazili na zmínku o rodu Orlowski, který pochází původně z Litvy. Kniha "Album armorum nobilium Regni Poloniae XV-XVII saec. : herby nobililitacji i indygenatów XV-XVIII w." uvádí jméno Antoni Orlowski pocházejícího z Litvy, který byl polským sněmem zapsán v roce 1766.
Kromě výše uvedeného rodu litevského původu je zde zmíněn také Szymon a Jan Gorlowski, kteří získali erb v roce 1593 za zásluhy v bojích proti Moskvě a při obléhání Krakova.
* Album armorum nobilium Regni Poloniae XV-XVII saec. : herby nobililitacji i indygenatów XV-XVIII w. Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2001. ISBN 83-227-1715-6.
Encyklopedie Krakova však žádnou z výše uvedených rodin neuvádí. Taktéž heslo o kostelu sv. Anny v Krakově o rodině Orlowskich nehovoří.
* Encyklopedia Krakowa. Warszawa : PWN, 2000. 1135 s. ISBN 83-01-13325-2.
Na internetu jsme k dynastii Orlowski nalezli následující stránky: Dynastie Orlowski - erb Lubiz:
http://genealog.home.pl/gd/szablony/rodzina.php?lang=pl&id=04856
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit na Českou heraldickou a genealogickou společnost: http://www.genealogie.cz/ či na Klub pro českou heraldiku a genealogii: http://www.heraldica.cz/.
Na stránkách Klubu pro českou heraldiku a genealogii je uveden kontakt na Polskoe Towarzystwo Heraldyczne: adresa: Rynek Starego Miasta 29/31, PL 00-272 Warzsawa, Polska, kontaktní osoba: Dr. Stefan K. Kuczynski.
Naše fondy bohužel nenabízejí dostatečné množství literatury k danému tématu. Zvláště zahraniční literatura je v Národní knihovně ČR zastoupena v omezené míře. Doufáme, že výše zmíněné společnosti, jakožto oborově zaměřené organizace, Vám pomohou více.
Použitá literatura:
* PILNÁČEK, Josef. Rody starého Slezska. 3. vyd., (2. úplné). Brno : Ivo Sperát, 2010. ISBN 978-80-904312-3-2.
* ZIELIŃSKA, Teresa. Poczet polskich rodów arystokratycznych. 1. wyd. Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1997. ISBN 83-02-06429-7.
* BACZEWSKI, Sławomir. Szlachectwo : studium z dziejów idei w piśmiennictwie polskim : druga połowa XVI wieku - XVII wiek.ISBN 978-83-227-3044-7.
aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2010 12:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu