Historie rodiny
Text dotazu
Hledám předky své rodiny v minulosti a čím byly.historie v ČR a SR
Odpověď
Dobrý den,
bohužel Vás musíme zklamat. Odpovědět na otázku, "Kdo byli moji předkové?", není tak jednoduché. Neexistuje totiž žádná velká kniha či databáze, ve které by se dali všichni naši předkové jednoduše dohledat.
S pátráním po předcích je třeba začít  v rodině. Pokuste se nalézt osobní doklady rodičů a prarodičů ( rodné - křestní listy, oddací listy, úmrtní listy apod.), zde jsou uvedeny základní informace o našich nejbližších předcích. Promluvte si s příbuznými a zkuste od nich vyzvědět co nejvíce informací o blízkých příbuzných, na které si pamatují. Získáte tak základ svého rodokmenu. V rodinném albu možná dohledáte i fotografie těchto příbuzných.
Další postup je již složitější. Jelikož o předcích našich předků, o kterých jsme získali informace v rodině, již nemáme doma žádné záznamy, musíme hledat další informace mimo domov. K dohledání osobních dat ( datum narození, oddavek nebo úmrtí ) slouží obecní, městské matriky a oblastní archivy.  Přehled jednotlivých dostupných matrik uvádí každý oblastní archiv na svých stránkách.
Některé oblastní sbírky matrik již byly digitalizovaly - viz např. http://actapublica.eu , http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/matriky/ , http://www.archives.cz/zao/digitalni_archiv/index.html , http://digi.ceskearchivy.cz/
Toto archivní pátrání je ovšem náročnější na čas, neboť ne vždy jsou v matrikách uvedeny rejstříky. Situaci ztěžuje také písmo, které je často psáno kurentem, v některých případech německy, starší záznamy jsou často psány latinsky.
Dříve než se na matriku či do archivu vydáte, doporučujeme Vám prostudovat některou z knih o občanské genealogii (věda o rodové posloupnosti). Například:
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie : základy rodopisné práce. 1. vyd. Praha : IŽ, 2000. ISBN 80-240-1080-1
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli?. 1.vyd. Praha : Horizont, 1995. ISBN 80-7012-082-7 PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-307-0
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Zdroje pro informace o původu a významu příjmení:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. vyd. 2., upr. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN   80-86781-03-8 (váz.)
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha : Epocha, 2002. ISBN   80-86328-10-4 (váz.)
www.kdejsme.cz, www.nasejmena.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2013 09:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu