Historie Pařížského dortu

Text dotazu

Prosím o informace týkající se historie Pařížského dortu - kdo je autorem jeho receptury, v jaké zemi vznikla, od kdy se dělá - kdy a kým a kde byl připraven poprvé, jaký prodělal vývoj - zajímá mne vše o vzniku a historii Pařížského dortu až do současnosti. Děkuji

Odpověď

Vážená paní,

     dívala jsem se na internet, ale opravdu jsou tam jenom recepty na Pařížský dort, ale žádná historie vzniku Pařížského dortu, čili Vám asi nezbude nic jiného, než si zalistovat v kuchařských, resp. cukrářských příručkách (nenašla jsem žádnou knihu, ani článek, který by pojednával přímo o Pařížském dortu). - Posílám Vám výběrový soupis cukrářských knih ze Souborného katalogu Národní knihovny v Praze (do kterého je zařazeno více knihoven z celé České republiky, naše knihovna má siglu BOA001):

     ___________________________________

     Zaznamy vyhledane   v databazich NK CR

                                    Datum: 28/02/2011

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Lesakova, Stanislava

     Nazev               Sladke carovani, aneb, Cukrarska vyroba doma / Stanislava Lesakova

     Vydani              Vyd. 1.

     Nakl. udaje         Velke Bilovice : TeMi CZ, 2009

     Popis (rozsah)      88 s., [16] s. barev. obr. pril. : il. ; 21 cm

     Ve fondu            ABA001

     Ve fondu            BOA001 -- sign. 2-1228.675

     Ve fondu            BOG505

     Ve fondu            HBG001

     Ve fondu            KAG505

     Ve fondu            KLG001 -- sign. J 268132

     Ve fondu            KTG001

     Ve fondu            OSA001 -- sign. G 320.171

     Ve fondu            PAG001 -- sign. SK

     Ve fondu            PRG001

     Ve fondu            PVG001

     Ve fondu            TAG001

     Ve fondu            TPG001

     Cislo nar.bibl.     cnb001860144

     ISBN                978-80-87156-19-3 (broz.)

     Edice               Co a jak ; 2

     Varianta nazvu      Obalkovy a hrbetni nazev: Sladke carovani

     Poznamka            Obsahuje rejstrik

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      moucniky

     Predmet. heslo      dezerty

     Forma a zanr        prirucky

     Forma a zanr        kucharske recepty

     MDT                 641.85

     MDT                 (035)

     MDT                 (083.12)

     CNB                 cnb001860144

     System. cislo       003662820

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Stejskalova, Jaroslava

     Nazev               Receptury pro cukrarskou vyrobu : Listove, palene a slehackove vyrobky / Jaroslava Stejskalova, Frantisek Kadlec, Ivana Novakova

     Vydani              1. vyd.

     Nakl. udaje         Praha : Idea servis, 1995

     Popis (rozsah)      78 s. : fotogr. pril.

     Ve fondu            PNA001 -- sign. 392A21946

     ISBN                80-901462-9-5

     Dalsi puvodce       Kadlec, Frantisek

     Dalsi puvodce       Novakova, Ivana

     Klicova slova       jidla * cukrarstvi * listove vyrobky * slehackove vyrobky * palene vyrobky * zakusky * dorty * rezy

     Predmet. heslo      Cukrarstvi - vyrobky listove, palene a slehackove - receptury

     MDT                 664.6/.7

     System. cislo       002199904

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Street, C.A.

     Nazev               Flour confectionery manufacture / C.A. Street

     Nakl. udaje         Glasgow : Blackie Academic, 1991

     Popis (rozsah)      xx, 234 s. : il

     Ve fondu            ABA009

     ISBN                0-216-93145-2

     Predmet. heslo      cukrarske vyrobky

     Predmet. heslo      kucharske predpisy

     Predmet. heslo      potravinarska technologie

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      jakost

     Predmet. heslo      pecivo

     Predmet. heslo      prisady

     Predmet. heslo      suroviny

     MDT                 641

     System. cislo       004467208

     ____________________________________

     Nazev               Technologija i technika mechanizirovannogo proizvodstva tortov i piroznych

     Vydani              1. vyd.

     Nakl. udaje         Moskva : Piscevaja promyslennost', 1975

     Popis (rozsah)      252 s. : il.

     Ve fondu            ABA009

     Poznamka            Obsahuje bibliografii

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      cukrarske vyrobky

     Predmet. heslo      pecivo

     Predmet. heslo      technologie

     Predmet. heslo      technika

     MDT                 663.916

     System. cislo       004614378

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Zittlau, Gerhard

     Nazev               Kleines Konditoreibuch : Rezepte, Anleitungen und Hinweise fur die Feinbackerei und Konditorei / Gerhard Zittlau

     Vydani              6., uberarb. und erweit. Aufl.

     Nakl. udaje         Leipzig : Fachbuchverlag, 1958

     Popis (rozsah)      100 s. : il.

     Ve fondu            ABA009

     Poznamka            Obsahuje rejstrik

     Predmet. heslo      kucharske predpisy

     Predmet. heslo      pecivo cukrarske

     Predmet. heslo      cukrarske vyrobky

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      dezerty

     MDT                 663.916

     MDT                 641.85

     System. cislo       004272614

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Heising, Hermann

     Nazev               Das Konditorbuch / Hermann Heising, Erich Reinke

     Nakl. udaje         Gutersloh : C. Bertelsmann, 1955

     Popis (rozsah)      528 s. : il.

     Ve fondu            ABA009

     Dalsi puvodce       Reinke, Erich

     Poznamka            Obsahuje bibliografii a rejstrik

     Predmet. heslo      cukrovinky

     Predmet. heslo      cukrarske vyrobky

     Predmet. heslo      moucniky

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      kucharske predpisy

     Predmet. heslo      cukrarska vyroba

     MDT                 641

     System. cislo       004187657

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Bennion, Edmund B.

     Nazev               Cake Making / by Edmund B. Bennion and James Stewart

     Nakl. udaje         London : Hill Limited, 1952

     Popis (rozsah)      256 s. : il.

     Ve fondu            ABA009

     Dalsi puvodce       Stewart, James

     Poznamka            Obsahuje rejstrik

     Predmet. heslo      cukrovinky

     Predmet. heslo      pecivo cukrarske

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      cukrarska vyroba

     MDT                 664.143

     System. cislo       004187488

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Weber, J. M. Erich

     Nazev               Webers bildlicher Fachunterricht zu Hochstleistungen in moderner Konditorei : eine Hochschule fur den Konditor / herausgegeben von J.M. Erich Weber

     Nakl. udaje         Radebeul-Dresden : J.M.E. Weber, 1936

     Popis (rozsah)      522, [6] s. : il.

     Ve fondu            PNA001 -- sign. 8C609

     Poznamka            S predmluvou autora

     Poznamka            S vice nez 1000 vyobrazenimi

     Poznamka            Obsahuje rejstrik

     Klicova slova       dorty * moucniky * cukrarske vyrobky * cukrarstvi * cukrovinky

     MDT                 663.916

     MDT                 641.85

     MDT                 (075)

     System. cislo       003062739

     ____________________________________

     Nazev               Praktische Konditorei-Kunst "Pra-Ko-Ku" : das grosse Konditoren-Fachwerk der Welt / herausgegeben von M. Erich Weber

     Nakl. udaje         Dresden : Internationaler Fachverlag J.M. Erich Weber, [1921]

     Popis (rozsah)      cca 250 s. : il. + 1 slozeny l.

     Ve fondu            CBA001

     ISBN                (Vaz.)

     Dalsi puvodce       Weber, Johannes Martin Erich

     Predmet. heslo      cukrarstvi

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      zdobeni cukrarskych vyrobku

     Forma a zanr        prehledy

     Forma a zanr        obrazove publikace

     Forma a zanr        vicejazycna vydani

     MDT                 663.916.5

     MDT                 641.85

     MDT                 663.916

     MDT                 (0.027)=030

     MDT                 (084.11)

     MDT                 (048.8)

     System. cislo       004636602

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Krackhart, Carl

     Nazev               Neues illustriertes Conditoreibuch : ein praktisches Lehr- und Handbuch fur Conditoren, Feinbacker, Lebkuchner, Patissiers, Koche, Hoteliers, Cafetiers, Chokolade- und Likorfabrikanten, sowie fur jede Hausfrau / von Carl Krackhart; vollstandig neubearbeitet von Max Bernhard

     Nakl. udaje         Nordhausen : Killinger, 1908

     Popis (rozsah)      xxii, 231 s., 88 Tafel, il.

     Ve fondu            ABA009

     Predmet. heslo      dorty

     Predmet. heslo      cukrovinky

     Predmet. heslo      cukrarske vyrobky

     Predmet. heslo      marmelady

     Predmet. heslo      kompoty

     Predmet. heslo      likery

     Predmet. heslo      kucharske predpisy

     MDT                 664.68

     System. cislo       004467835

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Blaha, Ludvik

     Nazev               Cukrarska vyroba I : pro 1. rocnik ucebniho oboru Cukrar, Cukrarka / Ludvik Blaha, Frantisek Kadlec, Zdenek Plhon

     Vydani              2., nezm. vyd.

     Nakl. udaje         Praha : Informatorium, 1997, c1994

     Popis (rozsah)      125 s. : il. ; 21 cm

     Ve fondu            ABA001 -- prezencne

     Ve fondu            OLA001 -- sign. 786.909

     Cislo nar.bibl.     cnb000292367

     ISBN                80-86073-20-3 (broz.)

     Dalsi puvodce       Plhon, Zdenek

     Dalsi puvodce       Kadlec, Frantisek, 1943-

     Predmet. heslo      cukrarstvi

     Forma a zanr        ucebnice strednich skol

     MDT                 664.6/.7

     CNB                 cnb000292367

     System. cislo       000947831

     ____________________________________

     Nazev               Cukrarske vyrobky : [Katalog]

     Vydani              1. vyd.

     Nakl. udaje         Praha : SNTL, 1984

     Popis (rozsah)      442 s. : barev. fot. ; 28 cm

     Ve fondu            ABA001 -- prezencne

     Ve fondu            PNA001 -- sign. 32A1520

     Cislo nar.bibl.     cnb000026472

     ISBN                (Vaz.)

     Dalsi korporace     Vyzkumny ustav mlynskeho a pekarenskeho prumyslu

     Poznamka            Navazuje na publ. Cukrarske polotovary

     Poznamka            Neprodejne

     Poznamka            Vydavatel: Vyzkum. ustav mlynskeho a pekarenskeho prumyslu

     MDT                 641/642

     CNB                 cnb000026472

     System. cislo       000863526

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Kratochvilova, Zdenka

     Nazev               Pekarske a cukrarske vyrobky zmrzliny : Zboziznalecka prirucka / [Autori:] Zdenka Kratochvilova, Frantisek Zvolsky

     Vydani              2. vyd.

     Nakl. udaje         Praha : Merkur, 1975 (Ostrava : MTZ 21)

     Popis (rozsah)      46, [1] s. ; 8

     Ve fondu            ABA001 -- prezencne

     Cislo nar.bibl.     cnb000466374

     Dalsi puvodce       Zvolsky, Frantisek

     Poznamka            Prehl. lit.

     Poznamka            S tb. v textu

     Poznamka            Obalka: Pavel Hrach

     Poznamka            8000 vyt.

     Predmet. heslo      Zboziznalstvi - prirucky

     Predmet. heslo      Zmrzlina - prirucky

     Predmet. heslo      Vyrobky pekarske - prirucky

     Predmet. heslo      Vyrobky cukrarske - prirucky

     MDT                 620.2:664.6(024)

     CNB                 cnb000466374

     System. cislo       000474126

     ____________________________________

     Hlavni zahlavi      Hlavsa, Bohumil, 1891-1957

     Nazev               Ceske cukrarstvi : odborna receptni ilustrovana kniha pro cukrare a vyrobce cukrovinek. [I. svazek] / Bohumil Hlavsa

     Vydani              2. doplnene vydani

     Nakl. udaje         Praha : B. Hlavsa, [1942] (Eduard Dobrovolny)

     Popis (rozsah)      64-42-50 s. : [15] obr. pril. ; 8

     Ve fondu            ABA001 -- prezencne

     Ve fondu            CBA001

     Cislo nar.bibl.     cnb000758174

     ISBN                (Broz.)

     Poznamka            Vychazelo jako priloha cas. "Cukrarske listy" v Praze

     CNB                 cnb000758174

     System. cislo       000634827

Obor

vse

Okres

--

Knihovna

Moravská zemská knihovna v Brně

Datum zadání dotazu

01.03.2011 11:23

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu