Historie osídlení obcí Podolí a Sychrov u Mnichova Hradiště
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na historii osídlení obcí Podolí a Sychrov u Mnichova Hradiště a vesnic v jejich katastrálních územích (Hradec, Arnoštice, Kruhy, Zásadky, Hněvousice). Zajímalo by mě osídlení od pravěku po současnost, zda jsou zde nějaké památky (kromě zříceniny Zásadka), archeologické nálezy, kdy se tu objevil první člověk atp. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pro získání historických informací o obcích kolem Mnichova Hradiště Vám doporučuji knihu Dějinné paměti okresu mnichovohradišťského ( ŠIMÁK, J.V., Dějinné paměti okresu mnichovohradišťského. I.díl. Mnichovo Hradiště : Okresní výbor KSS, 1917, dostupná v NK ČR ).
Zmínky o některých obcích jsou i v knize Mlado-boleslavsko v proměnách času,1. vyd., Praha : Libri ; Mladá Boleslav : Okresní muzeum, 1997 ( také dostupná v NK ČR ).
Kniha: Keltové na Jizeře a v Českém ráji, aneb, Co víte o své keltské kapce krve? (WALDHAUSER,J.,Keltové na Jizeře a v Českém ráji, aneb, Co víte o své keltské kapce krve?. 2.vyd.Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny ; v Mladé Boleslavi : Okresní muzeum v Mladé Boleslavi, 2002 )se zmiňuje o nedaleké obci Jivany jako o keltském sídlišti.
Lecos by mohly prozradit i články: JENČ, P.,Dějiny archeologického výzkumu pravěku na Mnichovohradišťsku. Boleslavský deník. -- Pragoprint, a.s.. -- ISSN 1212-5806. -- Roč. 9, č. 150 (20010628), s. 22 ŽIŽKA, J.,K podobě dvorů na mnichovohradišťském a bělském panství.Památky středních Čech. -- ISSN 0862-1586. -- Roč. 14, č. 1 (2000), s. [15]-31 a příspěvky v měsíčníku:
Zpravodaj Mnichova Hradiště ( bohužel seznam článků nemáme v NK ČR k dispozici )
Informace o archeologických nálezech a o dějinách Vámi zmíněných obcí by Vám mělo poskytnout Městské muzeum v Mnichově Hradišti ( mhradiste@spusc.cz ) nebo Muzeum Mladoboleslavska ( http://www.muzeum-mb.cz/ ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu