Historie osídlení obce Veselá u Mnichova Hradiště
Text dotazu
Dobrý den, zajímala by mě místní historie obce
Veselá u Mnichova Hradiště.
Odpověď
Dobrý den,
Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005: II. Díl: Abecední přehled obcí a částí obcí v letech 1869-2005. Praha: 2006.
na s. 565 uvádí:
Veselá v roce 1869 obec v okr. Mnichovo Hradiště, v r. 1880 pod názvem Veselí obec v okr. Mnichovo Hradiště, v r. 1890 pod názvem Vesela obec v okr. Mnichovo Hradiště, v r. 1900-1910 pod názvem Veselá t. (podle vysvětlivky také) Veselí obec v okr. Mnichovo Hradiště, v r. 1921-1950 obec v okr. Mnichovo Hradiště, v r. 1961-1979 obec v okr. Mladá Boleslav, od 1.1.1980 část obce Mnichovo Hradiště v okr. Mladá Boleslav
Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005: I. Díl: Počet obyvatel a domů podle obcí a částí obcí v letech 1869-2001 podle správního rozdělení České republiky k 1.1.2005.. Praha: 2006.
na s. 138 (Kraj středošeský, okres Mladá Boleslav) u Mnichova Hradiště (začíná na s. 136) je u obce Veselá uvedeno:
první písemná zmínka: 1345
Výměra v ha: bez údaje (údaj je pouze u Mnichova Hradiště) Roky - Počet obyvatel - Počet domů
1869 - 499 - 68
1880 - 511 - 71
1890 - 513 - 73
1900 - 585 - 79
1910 - 664 - 95
1921 - 760 - 117
1930 - 769 - 156
1950 - 646 - 169
1961 - 640 - 169
1970 - 668 - 169
1980 - 598 - 155
1991 - 521 - 174
2001 - 565 - 195
Pro další informace a odkazy na zdroje k této obci doporučujeme publikace:
PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. 5 sv.
Místopisný slovník historický království Českého / seps. August Sedláček. -- Praha : Bursík a Kohout, [1909]. -- 1 l., 1043 s.
V našem online katalogu jsme nezjistili žádnou publikaci, která by se zabývala touto obcí jako samostatným předmětem. Nalezli jsme několik publikací k Mnichovu Hradišti, které doporučujeme k dalšímu studiu:
Dějinné paměti okresu mnichovohradištského. Díl I. / složil Josef Vítězslav Šimák. -- Mnichovo Hradiště : Okresní výbor KSS, 1917. -- viii, 4, 460 s.,
28 obr. příl. : il., mapa
Úplný adresář hejtmanství Mnichovohradišťského : Soudní okresy: Mnichovo Hradiště, Bělá pod Bezd. a veškeré politické obce a osady : České menšiny:
Česká Lípa, Podmoklí, Děčín / sestav. a vyd. Václav Kudrnáč. -- Turnov : V.
Kudrnáč, [1904]. -- 202, 4 s.
Mnichovo Hradiště a okolí / [textová část Eduard Havránek ; foto Václav Vopat ; grafické listy Josef Marek]. -- Mnichovo Hradiště : Město Mnichovo Hradiště, 1996. -- [46] s. : il.
Doporučujeme také kontaktovat knihovnu v Mladé Boleslavi http://www.kmmb.cz/ , která by měla zajišťovat informace týkající se jejího regionu, případně knihovnu v Mnichově Hradišti http://www.mnhradiste.cz/mesto/zarizeni-a-instituce/mestska-knihovna
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 08:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu