Historie obcí Okřínek a Srbce u Poděbrad
Text dotazu
Dobrý den, jsme Občanské sdružení Okřínek a Srbce a rozhodli jsme se na naše stránky uveřejnit historii těchto obcí. Zjistili jsme však, že sehnat informace o výše zmíněných obcích je velký problém. Čerpali jsme již z knihy Poděbradsko- Obraz minulosti i přítomnosti. Díl I- Popisu politického okresu poděbradského vydaného v Poděbradech roku 1906, bohužel s malým výsledkem. Prosím vás o nějaké zdroje informací, kde bychom se dozvěděli něco víc o obcích Okřínek a Srbce u Poděbrad (dříve názvy Wokřinek, Vokřinek patřící dříve pod obec Pátek, Srbetz, Srbec patřící dříve pod obec Wlkov pod Oškobrhem) od vzniku obcí po současnost.
Odpověď
Dobry den, omlouvame se za pozdejsi odpoved - Vas dotaz pro nas byl casove narocnejsi.
Bohuzel, zda se, ze historie obci Okrinek a Srbce nebyla nikde podrobne zpracovana.
Pro nahlednuti do dejin oblasti v 19. a 20. stoleti by mozna pro Vas bylo prinosne vyuzit doboveho tisku vydavaneho v regionu . napr.:
Labske proudy: casopis pro okresy Kolinsky, Kourimsky, Kralomestsky, Nymbursky, Podebradsky a Uhlirsko - Janovicky. Kolin: Josef Skala, 1896-1915 (dostupny v Narodni knihovne)
Vestnik: rozhledy historicke, topograficke, statisticke, narodopisne, skolske po okresnim hejtmanstvi Podebradskem. Bohnice u Nymburka: Frantisek Hrncir, 1898-1906, 1909-1910 (dostupny v Narodni knihovne)
Vestnik vseobecny: ve prospech zajmu zivota spolecenskeho, narodohospodarskeho, obchodnickeho a zivnostenskeho okresu Cernokosteleckeho, Ceskobrodskeho, Kolinskeho, Kourimskeho, Kutnohorskeho, Podebradskeho a Uhlirsko - Janovickeho. Kourim: Stanislav Cervicek, 1870 (v konzervacnim fondu Narodni knihovny).
Nejake informace najdete mozna i v knihach Frantiska Najbrta:
Najbrt, F.: Jak sla leta nymburskym regionem, aneb, O cem psal dobovy tisk 1880-1918. Nymburk: Vega-L, 2002
Najbrt, F.: Jak sla leta nymburskym regionem, aneb, O cem psal dobovy tisk 1919-1945. Nymburk: Vega-L, 2005
Najbrt, F.: Jak sla leta nymburskym regionem, aneb, O cem psal dobovy tisk 1946-2000. Nymburk: Vega-L, 2006.
Pro shaneni dalsich materialu doporucuji vyuzit bibliografii:
Brozkova, B.: Regionalni literatura okresu Nymburk. Nymburk: Okresni knihovna, 1989 (dostupna v Narodni knihovne)
Trkovska, V.: Retrospektivni narodopisna bibliografie: clanky v casopisech vychazejicich na uzemi Stredoceskeho kraje v letech 1900-1945. Praha: Ustav pro etnografii a folkloristiku CSAV, 1987 (ve studovne Referencniho centra
NK)
Stredocesky kraj v tisku... Soupis publikaci a clanku. Kladno: Kraj. knihovna, 1975- (ve studovne Referencniho centra NK)
Bibliografia regionalnich bibliografii Stredoceskeho kraje: vyberova bibliografie 1966-1985. (ve studovne Referencniho centra NK)
Kazdopadne bych Vam doporucila obratit se na Mestskou knihovnu v Nymburce (http://www.knihovna-nbk.cz/; e-mail: knihovna@knihovna-nbk.cz), ktera jeste jako Okresni knihovna zpracovavala regionalni bibliografie - muze mit tedy pristup k podrobnejsim zdrojum tykajicim se Vase oblasti. Pripadne muzete take kontaktovat Mestskou knihovnu v Koline (http://knihovna.kolin.cz/) a jeji Oddeleni regionalni literatury (studovna@knihovna.kolin.cz).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu