historie Nuslí
Text dotazu
Milé pracovnice knihovny,
mám na Vás obrovskou prosbu. Pracuji jako učitelka na Pražském humanitním gymnáziu (Svatoslavova 333/4, Praha 4
Nusle), se studnety pracuji na projektu Genius loci. V rámci tohoto projektu se snažíme zjistit historii budovy (škola
v budově sídlí 2. rok), ale i informace o nejbližším okolí - kostel sv. Václava, Památník tří odbojů, Jiráskovy sady, náměstí generála Kutlvašra.
Poradíte mi prosím, zda neexistují nějaké knihy k historii Nuslí či jiné dokumenty, které by se nám do projektu hodily? Zajímá mě, jde se dají nalézt informace o těchto lokalitách. Nevím,
Budu ráda i za jakékoli materiály, tipy, které by nám mohly při projektu pomoc.
Děkuji předem za informace.
Odpověď
Dobrý den,
v Městské knihovně v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí je úsek pragensií, který shromažďuje místopisné informace o Praze. Máme zde knihy, brožury, časopisy, články, mapy a další materiály věnované jednotlivým částem Prahy. Úsek je otevřen pro veřejnost v otevíracích dobách Ústřední knihovny. Telefon: 222113371. Upozorňuji jen, že od 22.10. do 27.10. včetně je mimořádná uzavírka z důvodu stavebních prací. Informace o otevíracích dobách poboček MKP jsou zde: https://www.mlp.cz/cz/kontakty/pobocky/
K Vašemu dotazu bych doporučila tyto materiály:
Pavel Augusta: Praha 4 křížem krážem, 2005 (D 16247); Dagmar Broncová, Milan Polák: Praha 4 známá neznámá, 2014(D 21374); Pavel Bedrníček: Příběhy pražských svatyní, 2002 (D 14691, D 18436) ; Umělecké památky Prahy. Velká Praha, 2017, (D 12098/5-2); Eva Hrubešová, Josef Hrubeš: Ve stínu pražských soch a pomníků ( D 14987). Také doporučuji : Julius Janeček: Nusle-Pankrác a Vršovice : Adresář úřadů, škol, soukromých ústavů, velkozávodů, spolků a zařízení všeobecně prospěšných, 1904. (II U 857) V tomto adresáři je na str. 5 uvedena informace o čp. 333. Uvedené knihy a další materiály k tématu najdete v našem úseku. Dovoluji si upozornit, že ve studovně pragensií jsou knihy k dispozici pouze prezenčně ( k místnímu studiu).
Použité zdroje
katalog Městské knihovny (Koniáš)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Městská knihovna v Praze
Datum zadání dotazu
18.10.2018 18:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu