Historie morálního standardu v AČR/ČSA/ČSLA
Text dotazu
Zdravím,
existuje v historii Armády ČR případně ČSA/ČSLA definice morálního standardu a z jeho porušení plynoucího možného kárného řízení?
Především mne zajímají ustanovení podobná tomu které US Army definuje v UCMJ ("Uniform Code of Military Justice"), §933 čl. 133, tedy "Conduct unbecoming an officer and a gentleman" v překladu "Chování nepřípustné pro důstojníky a džentlmeny"
Děkuji
Odpověď
Vážený pane ...,
etický kodex, či jeho obdoby, jsou nedílnou součástí existence každé armády. Jeho přesná definice a ukotvení v zákonných normách je státně individuální záležitostí, obecně však platí, že základními prameny tohoto kodexu jsou vojenská přísaha, zákony o branné moci a vnitřní nařízení; AČR zdroje Kodexu vojáka ozbrojených sil České republiky definuje tři, sice "historii a slavné bojové tradice, mezinárodně uznávané právní zásady a obecně uznávané etické a mravní principy". V případě Armády České republiky se jedná o Vojenskou přísahu, platnou v daném znění od roku 1993, Slib vojáka z povolání a vojáka v aktivní záloze z roku 2002, a další dokumenty. Jmenovitě se jedná o Doktrínu armády České republiky a především Kodex etiky vojáka z povolání a vojáka v aktivní záloze dobrovolné a Základní řád ozbrojených sil České republiky. Implementací etiky v resortu obrany se pak zabývá i Bílá kniha o obraně. Postižitelnost prohřešků proti daným zásadám, jak kárnou, tak trestní, pak kodifikuje Zákon o vojácích z povolání č. 221/1999 Sb, část třetí: Občanská práva a vojenské kázeňské právo. Všechny dané dokumenty jsou k dispozici online, jejich zdroje uvádím dále. Patronát nad vojenskou etikou drží duchovní služba AČR.
Použité zdroje
MINISTERSTVO OBRANY. Doktrína Armády České republiky [online]. [Praha], 2010, 112 s. Dostupné také z: http://www.unob.cz/[…]/Doktrina_ACR.pdf
ŘEDITELSTVÍ VÝCVIKU A DOKTRÍN - SPRÁVA DOKTRÍN. Příručka vojáka AČR: vojenská publikace [online]. 2. upravené vydání. Vyškov, 2007. Dostupné také z: http://www.zbynekmlcoch.cz/[…]/prirucka-vojaka-acr-pdf-ke-stazeni.pdf
MAREK, Vladimír. Čest jako nejvyšší hodnota. Ministerstvo obrany České republiky [online]. 2002 [cit. 2015-08-26]. Dostupné z: http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=951
Kodex etiky vojáka z povolání a vojáka v aktivní záloze dobrovolné. Duchovní služba Armády České republiky [online]. [cit. 2015-08-26]. Dostupné z: http://www.kaplani.army.cz/index.php?id=54
http://www.kaplani.army.cz/index.php?id=21
Kázeňská pravomoc, odměny a tresty: Zákon 221/1999 : Usnesení zákona České republiky o vojácích z povolání : Část třetí : Občanská práva a vojenské kázeňské právo. Armáda České republiky [online]. 2008 [cit. 2015-08-26]. Dostupné z: http://www.armadaceskerepubliky.cz/[…]/
Základní řád ozbrojených sil České republiky [online]. Praha: [Ministerstvo obrany], 2001. Dostupné také z: http://www.kvv-brno.army.cz/dokumenty/zakon/Z1.pdf
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
24.08.2015 14:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu